Sport

Pars: elérhető a 82 méter

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2011. 08. 01. 10:16

Pars Krisztiánnak még mindig fájó pont a pekingi olimpia, ezért a londoni dobogóra készül.

Szombaton az I. Gyulai István Memorial Nemzetközi Atlétikai Verseny küzdelmeit a kalapácsvetők kezdték, melyben rögtön magyar győzelem született: Pars Krisztián 79,37 méteres dobása lett a legjobb.

Az ellenfelek megközelíteni sem tudták kisebb sérülésből felépülő honfitársunkat, ugyanis a második helyen végző Markus Esser például 76,85-öt, a dobogó legalsó fokára felférő olasz Nicola Vizzoni 75,61-et ért el. Utóbbi a szám Európa-bajnoki ezsütérmese.

– Mennyire vagy elégedett? Elsősorban nem a győzelemre gondolok, azért természetesen jár a gratuláció!

– Természetesen örülök az első helynek, de mindig úgy vágok neki egy versenynek, hogy túldobjam a 80 métert. A kisebb technikai problémák ellenére talán sikerülhetett volna.

– Milyen tényezők hátráltattak ennek elérésében?

– Összeszedtem egy ujjsérülést, ezért 3 hetet ki kellet hagynom, és amit addig begyakoroltam technikai elemeket, az most nem állt össze úgy ahogy azt én szeretném. Így utólag azt mondom, hogy ez a 79, 37-es dobás, fantasztikus eredmény.

– Az időjáráshoz, hogyan tudtál alkalmazkodni?

– Igen egy kicsit zavaró volt, hogy ilyen szeles viszonyok között kellett versenyeznünk, és hát az sem segített, hogy július lévén, nem „röpködtek” a 30 fokok. Az átlagosnál jobban oda kellett figyelni, hogy megfelelő hőmérsékleten tartsam magam.

– Milyen érzés volt magyar közönség előtt szerepelni?

– Ez mindig nagyszerű élmény. Egy sportoló számára a hazai szurkolók szeretete, biztatása mindennél többet jelent.

– Plusz motivációból ma neked nem volt hiány, ha jól láttam, szüleid, testvéred és kedvesed is jelen voltak és szorítottak érted. Két dobás között gyakran kisétáltál hozzájuk. Segített?

– Igen, valóban így volt. Természetesen rengeteget számít, ha ők is jelen vannak a versenyeimen, de ezt a pluszt csak idehaza élvezhetem.

– Kicsit tekintsünk előre. Világbajnokság, és jövőre London. Kitől, kiktől tartasz, hogyan készülsz?

– Az hogy kitől tartok, igazából nem számít. Úgy gondolom, hogy ma a világon négyen tudnak 80 méter felett dobni, én is köztük vagyok. Számomra, ha minden optimálisan alakul, akár a 82 méter is elérhető távolság. Mostantól a világbajnokságra készülök, nem titkoltan, hogy egy állomás, része az olimpiai felkészülésnek. Bevallom, még mindig fájó pont Peking, ezért London kiemelten fontos lesz számomra. Az álmom az, hogy a dobogón állhassak, és ha lehet a legmagasabb fokán. Egy sportoló nem is vágyhat másra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.