Sport

„Nem a parton, a vízben dől el minden”

Egy arany és három bronz került a magyar úszóválogatott éremmérlegébe a sanghaji vizes vb-n, amely vasárnap este zárult.

A 17 fős uszodai részlegből Gyurta Dániel emelkedett ki a leginkább, aki a 200 méter mell címvédőjeként érkezett, és akként is távozott, hiszen a 2009-es római diadal után 2011-ben is ő nyerte a számot, méghozzá legnagyobb ellenfelét, a négyszeres olimpiai bajnok japán Kitadzsima Koszukét is maga mögé utasítva.

Emellett az eddig “elhanyagolt” 100-on országos csúcsot ért el az elődöntőben, végül 6. lett a fináléban.

Kis Gergő is remekelt: az ajkaiak kedvence, aki az összesen öt magyar rekordból hármat is vállalt, előbb a 800, majd az 1500 méteres gyorsúszásban szerzett bronzérmet. A 200 méter vegyes döntőjében a harmadik helyen végzett Cseh László is, aki ugyanakkor fő számában, 400 m vegyesen nem került a legjobb nyolc közé.

A pozitívumok közé tartozik viszont, hogy az 50 méter gyorson hatodik Takács Krisztián Sanghajban 13. magyar úszóként teljesítette az olimpiai A szintet, s ő is ott lehet a jövő nyári játékokon Londonban.

“Van csapatunk!” – bocsátotta előre Kiss László szövetségi kapitány. “Soha korábban nem volt olyan, hogy odaértünk volna 50-től 1500 gyorsig, dobogós és megannyi ötödik meg hatodik helyezésekkel minden úszásnemben, ráadásul ifjúsági olimpiai bajnokaink is beépültek a válogatottba. Utóbbi trióból kiemelkedik a 800 gyorson országos csúccsal 5. Kapás Boglárka, míg Biczó Bence betegen is döntőzött 200 pillangón, Bernek Peti pedig ötödik lehetett volna az előfutamos idejével a legjobb nyolc között 200 háton.”

A legkiválóbb magyarok viszont eléggé “vegyesen” szerepeltek…

“Tény, hogy Cseh Laci felemás teljesítményt nyújtott: 200 vegyesen nagyon jól versenyezve lett harmadik, 400-on viszont olyan történt vele, amire senki sem számított. Kifogta a vb legrosszabb időjárású napját, s ő, aki köztudottan asztmás, a rendkívül magas páratartalom miatt súlyos légzési nehézségekkel küzdött, ezért lett csak a 22., de már az is csoda, hogy ilyen állapotban végigúszta a távot előfutamában. Római világbajnoknőnk, Hosszú Katinka se remekelt 400 vegyesen, ő bizony nem volt felkészítve a sanghaji vb-re. Remélem, már gondolkodik rajta, hogy legkésőbb májusban hazajön Amerikából, ahol – ez régi tapasztalatom – sosincs akkora odafigyelés a külföldiekre az olimpia évében, márpedig jövő nyáron London következik. Gyurta Dani előtt viszont le a kalappal! Minden elismerésem az övé, ahogyan versenyzett, öntudatosan, taktikusan és céltudatosan, bátran példának állítható minden versenyzőnk elé.”

Kiss László szerint a még jobb eredmény elérését gátolta a nem éppen ideálisra sikerült akklimatizáció is.

“A hatórás időeltérést alapul véve hat nappal korábban is jöttünk, ahogy hasonló esetben máskor csináltuk, csakhogy ezúttal nem vettük figyelembe, hogy a párás meleg miatt további két-három nappal hamarabb kellett volna iderepülnünk.”

A szövetségi kapitány végül kitért a “Kis-ügyre” is.

“Gergő, aki elsősorban vegyesúszónak tartja magát, itt, Sanghajban a két hosszabb gyorsúszó számban remekelt, s élete eddigi legjobb eredményét a mai 1500-as döntőben nyújtotta, aminek bronzérem lett a jutalma. Ám egyáltalán nincs elzárva a vegyestől sem, noha hallom, hogy panaszkodott háttérbe szorítása miatt, holott szó sincs ilyesmiről. Csupán annyi történt, hogy vegyesen akadt nála két jobb is odahaza, Cseh és Verrasztó Dávid, így itt neki már nem volt helye. Természetesen ha jobb időt ér el bármelyiküknél július 1-ig, akkor úszhat 400 vegyesen is a londoni olimpián. Nem a parton, a vízben dől el minden.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik