Sport

Ian Thorpe a “vizek királya” (2001)

Az ausztrál sportoló 2001. július 28-án a fukuokai világbajnokságon érte el pályafutása egyik csúcsát. Az első olyan úszó lett, aki hat aranyérmet szerzett egy vb alatt.

A “Torpedó” becenévre hallgató fiú már a 2000-es sidney-i olimpián berobbant, ott hazája egyik legeredményesebb versenyzője lett. A 2001-es japán vb-n azonban még ezt is túl teljesítette. 800, 400, valamint 200 méter gyorson új világcsúcsokkal csapott a célba, míg a 4*100-as vegyesúszást rekord nélkül, de megnyerte.

Az ausztrál váltóval megkaparintott még kettőt a legértékesebb medáliából: legyőzhetetlenek voltak a 4*200 és a 4*100 méteres gyorsváltóban is. “Torpedó” összesen tizenegy vb-címmel és öt olimpiai elsőséggel büszkélkedhet.

Egyéni sikerei mellett hazája azzal is dicsőséget szerzett magának, hogy 1956 óta először végeztek az úszás éremtáblázatának az élén.

A 29 esztendős klasszis 2006 végén jelentette be visszavonulását motivációs problémák miatt. A legnagyobb meglepetést azonban azzal okozta, hogy 2011 februárjában egy sajtótájékoztatón elmondta újra kezdi az edzéseket, és szeretne részt venni a londoni ötkarikás játékokon.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy gyermekkorában az orvosok megtiltották neki a versenyzerű úszást klórallergiája miatt.

Thorpe egyik győzelme a fukuokai világbajnokságon:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik