Sport

Egymillió dolláros felajánlás

Egymillió dollárt ajánlott fel a lausanne-i Olimpiai Múzeumnak Li Ning háromszoros olimpiai bajnok egykori tornász, a 2008-as pekingi játékok lánggyújtója.

Li Ning a kínai tornasport egyik legnagyobb egyénisége. Ma már sikeres üzletember, a nevét viselő sportruházati cég alapítója. Termékeivel a kínai piac mellett meghódította az amerikait is, ahol például Baron Davis, NBA sztár volt a reklámarca.

 

Egy kissé futurisztikus termékbemutató

Mint korábbi sportoló és olimpiai bajnok, természetesen jelenleg is szorosan kötődik az ötkarikás játékokhoz. Elmondása szerint azért ajánlotta fel a támogatást, mert az Olimpiai Múzeum a mozgalom szinte valamennyi emlékezetes pillanatát bemutatja. Hozzátette: hiszi, hogy akinek lehetősége van meglátogatni a múzeumot, azt mélyen megérinti, és erőt meríthet az olimpia szellemiségéből.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke megköszönte a nemes felajánlást. “Ő volt az 1984-es játékok emblematikus bajnoka, amikor Kína visszatért az olimpiai mozgalomba” – idézte Rogge szavait a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) közleménye.

Li Ning volt az 1984-es Los Angeles-i nyári játékok legtöbb érmet szerző versenyzője, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel. 1999. június 26. Budapesten, a Vigszinházban került sor az AIPS (Nemzetközi Sportújságíró Szövetség) Évszázad Legjobb Sportolói dijkiosztó gálára, ahol Kipchoge Keino kenyai futó, Larissza Latinyina orosz tornász, Naim Suleymanoglu török sulyemelő, Puskás Ferenc labdarúgó mellett Li Ning is díjazott volt.

Íme Li Ning 1984-es olimpiai talajgyakorlata – nem semmi…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik