Sport

NFL-megállapodás, szeptembertől minden héten háború

A ligacsapatok tulajdonosi köre és a játékos-szakszervezet is elfogadta az új szerződést, mely véget vet a lockoutnak.

Hétfőn mindkét fél jóváhagyta a 10 évre szóló kollektív szerződés tervezetét, így a csapatok és a játékosok neki is vághatnak az alapozásnak. A dokumentum főbb pontjai szerint a liga 9 milliárd dolláros éves bevétele 53-47%-ban oszlik meg a tulajdonosok és a játékosok között, valamint rendbe tette az előző szezonban kimaradt fizetési sapkát.

Mivel augusztusban kezdődnie kell az előszezonnak, így nem sok idő maradt az edzőtáborokra. Ezért a liga elkészítette a következő pár nap gyorsított időbeosztást. A tervezet szerint, augusztus 4-ig a játékosoknak még hitelesíteniük kell a dokumentumot, mivel azonban már elfogadták azt, így az aláírás csak formaságnak tekinthető.

A következő napok eseményei
július 25.: A csapatok kihirdethetik a 90 fős keretüket, és leadják a szabadügynök listát.
július 26.: A klubok előkészítik az újoncok, és a draftolatlan szabadügynökök szerződéseit.
július 27.: 15 nappal az előszezon kezdete előtt a játékosok megkezdik az edzéseket.
július 29.: A kluboknak bejelentést kell tenni az esetleges tranzakciókról a liga felé.
augusztus 4.: Az utolsó határidő, hogy a játékosok aláírják a kollektív szerződést.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely ennek következtében idén márciusban hatályát vesztette, mivel nem hosszabbították meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szól, valamint arról, hogy a tulajdonosok szeretnék 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, amit a játékosok elleneznek.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelme legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az országban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.

Most már nemcsak a tárgyalóasztalnál, hanem a pályán is láthatunk kemény összecsapásokat:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik