Sport

Kovács Kati komolyan veszi szupernagyit

Kovács Katalin a szegedi vb-re koncentrál, de Londonban már számít Birgit Fischer visszatérésére és hisz Janics Natasa szülés utáni újrakezdésében

Kovács Katalin négy számban indul augusztusban a szegedi kajak-kenu világbajnokságon – ebből kettő olimpiai (K-2 500 Csipes Tamarával, K-4 500 Szabó Gabriellával, Kozákkal, Benedek Dalmával), kettő nem (K-2 200 Kozákkal, 4×200-as váltó Paksy Tímeával, Kozákkal és Vad Ninettával). Ennél több számban senki sem a magyar csapatból, azaz huszonkilenc világbajnoki címmel és négy olimpiával a háta mögött még mindig hatalmas a kajakkirálynő étvágya, a jelek szerint mit sem csappan a motiváció.

– Mi volt más 1996-ban, amikor először indult olimpián? – kérdeztük a csinos, barnára sült kajakos hölgyet.

– Hű, ha ezt megpróbálnám részletezni, akkor estig beszélgethetnénk!

– Erősebb most a nemzetközi mezőny, mint tizenöt éve volt?

– Igen, illetve nem biztos, mert akkor is voltak kiváló versenyzők, és most is vannak. Akkor is a magyar-német rivalizálás jellemezte a női kajaksportot – alapvetően -, és most is. Persze fel-felbukkan egy-egy ország, amely korábban nem volt erős, aztán most nagyon is az – gondolok most a lengyelekre és a fehéroroszokra -, ezek később úgy eltűnnek, ahogy felbukkantak. És mindig akad olyasvalaki is, aki képes meglepetést okozni. Olyan ez, mint az élet – az is kiszámíthatatlan.

– Négy olimpiát végigkajakozott úgy, hogy volt a K-1, K-2 és a K-4 ötszáz, most viszont bejött negyediknek a 200 egyes. Ennek örül vagy sem?

– Nekem ez közömbös. Nem voltam sohasem az a robbanékony típus, sohasem feküdt nekem a 200 egyes. No, nem, mintha lassú lennék, csak sohasem voltam ott a legjobbak között. Azért igyekszem, sokat fejlődtem az elmúlt években, meglátjuk majd, hogy mire jutok jövőre. De azt azért leszögezhetjük, hogy a kétszáz egyes nem tartozik a kedvenc számaim közé.

– Eldöntötte már, hogy mit céloz meg Londonra, melyik számra, számokra készül?

– Erre most még nem tudok válaszolni, egyelőre csak a szegedi világbajnokság lebeg a szemem előtt. Majd a vb után egy hónappal meglátjuk, akkor már el kell kezdenem tervezni 2012-re.

– Bár Szegeden nem ön indul 500 egyesben, a klasszikus számban, hanem Kozák Danuta, de azért Londonra csak megcélozza a „királykategóriát”, nem?

– Igazság szerint az 500 egyesben mindig, mindenkinek domborítania kell, aki be akar kerülni a válogatottba, mindegy, hogy milyen egységben. Más szóval, akár célba veszem az 500 egyes indulást, akár nem, készülnöm kell a számra. Az 500 egyes mindig fontos marad. De azért igyekszem nem háttérbe szorítani a csapathajókat.

– Mit szól Birgit Fischer tervezett visszatéréshez, 49 évesen és 8 olimpiai bajnoki címmel a háta mögött?

– Én azt gondolom, ha ő valamit elhatároz, azt komolyan kell vennünk. Természetesen Szegeden még nem indul a vb-n, augusztus végére dől el, hogy nekivág-e az olimpiai felkészülésnek, hogy talál-e szponzorokat, támogatókat. Szerintem igenis számolni kell vele. 2004-ben is sokan legyintettek, amikor újra kezdte három év kihagyás után, aztán tessék, az athéni olimpián győzelemre vezette a német négyest – éppen előttünk, magyarok előtt, párosban pedig ezüstérmesek lettek. Sohasem szabad őt leírni.

– És Janics Natasát? Lesz esélye Londonban a háromszoros olimpiai bajnoknőnek?

– Nem is értem a kérdést. Már miért ne lenne?!

– A kérdés akkor másképp ez: lesz ideje újra formába lendülni a szülés után?

– Hogyne lenne! Lassacskánt már szül, az olimpiáig majdnem egy éve lesz, más kérdés, hogy már májusban, az első válogatón formában kell lennie. Sikerülhet!

– Drukkol neki?

– Hát persze!

Száguldás vízen és szárazon

A SEAT 2005-ben kezdte meg együttműködését Kovács Katalinnal és most megújította azt. Az eddig is kiválóan működő partnerségről a következő olimpiai év végéig, 2012. december 31-ig írtak alá szerdán megállapodást.

A megállapodás értelmében a versenyző egy fehér színű, 105 lóerős, 1.2 literes, TSI motorral felszerelt SEAT Leon-t vett át a márkától. A „Reference” felszereltségű autó a gyár által kialakított különleges „Copa” felszereltségi csomaggal és az együttműködést jelképező egyedi kajak-kenu dekorációval rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik