Sport

Bizakodhatnak az NFL-rajongók

Hétfőn újra tárgyal az amerikaifutball liga játékos-szakszervezete és tulajdonosi köre. Ha megállapodnak, nyúlfarknyi felkészülés után már indul is a szezon.

A keddre tervezett egyeztetést egy nappal előbbre hozták a felek, így akár az is elképzelhető, hogy a héten aláírhatják az új kollektív szerződést. A New York-i tárgyaláson Arthur Boylen – aki majd jóváhagyja a kész tervezetet – szövetségi bíró tölti majd be a mediátori tisztséget.

Korábban úgy tűnt, hogy a bíró nem vesz részt a hétfői ülésen, csak kedden találkoznak vele a képviselők Minneapolisban. Most mégis változott a helyzet, és Boylen a közelgő előszezonra való tekintettel már hétfőn New Yorkba repül, hogy asszisztáljon az új szerződés – ami egyes vélemények szerint akár 10 évre is biztosíthatja a liga működését – aláírásánál, amelyre akár már kedden sor kerülhet.

Ha ez megtörténik, akkor teljes lesz a következő idény, igaz, a huzavona az edzések, és a felkészülés rovására mehet, mivel az edzőtáborok már július végén, augusztus elején indulnának. A 2011-2012-es szezon szeptember 8-án rajtolna, a Green Bay Packers-New Orleans Saints mérkőzéssel. Könnyű visszaszámolni, eszerint a négyhetes előszezonnak augusztus elején indulnia kell.

Az NFL-szezont világszerte várják, többek között az ilyen akciók miatt:

Múlt csütörtökön – igaz még nem foglalták írásba – de megegyezett a szakszervezet, és a tulajdonosi kör az újoncok fizetésének maximalizálásáról. A franchise tag már nem ilyen egyszerű feladat: a játékosok szeretnék elérni, hogy csak egy évvel a szerződése lejárta előtt lehessen igénybe venni, a mostani kettő helyett. Ez azért fontos, mert a csapatvezetés a tag használatával magához láncolhatja a játékost, a posztján szereplő 5 legjobban fizetett átlagbéréért.

A másik fontos kritérium, hogy a szakszervezet szeretné, ha az NFL pótolná az előző szezonban fizetési sapka híján elmaradt, 320 millió dollárnyi összeget a visszavonult játékosok járulékalapjába.

Érdekesség, hogy a Hall of Fame mérkőzést, melyet augusztus 7-én rendeznének – és ami az egész alapszakaszt megnyitja – mégsem kell elhalasztani. Korábban úgy tűnt, hogy az elhúzódó egyeztetések miatt nem lesz elég idő felkészülni a találkozóra, azonban a liga szóvivője, Greg Aiello megcáfolta a híreszteléseket, és biztosítékot adott rá, hogy a Chicago Bears-St.Louis Rams összecsapást sem a játékosoknak, sem a nézőknek nem kell kihagyniuk.

A reménybeli szezonban a védőjáték hívei újra láthatják a sportvilág legnagyobb karamboljait:

Ha ténylegesen megszületne a kontraktus a hétfői vagy keddi napon, akkor Arthur Boyle először jóváhagyná azt, később pedig már csak a játékos szakszervezetnek és a klubtulajdonosoknak belső köreikben kell megszavazniuk a tervezetet, de ez már csak formalitásnak tekinthető.

Mivel a jelek azt mutatják, hogy egyes részkérdésekben már sikerült összehangolnia a két oldalnak a véleményét, így nagy valószínűséggel hamarosan megszülethet az új, az NFL működését szabályozó dokumentum, és senkinek sem kell lemondania a szeptemberben rajtoló bajnokságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik