Sport

Brazília negyedszer a világ tetején (1994)

1994. július 17-én Brazília negyedik alkalommal nyerte meg a labdarúgó-világbajnokságot. A „selecao” 1970 után ülhetett fel újra a futballvilág trónjára.

Az 1994-es vb-n a brazilok az elődöntőben egy szoros mérkőzésen verték Romárió fejesével a svédeket, míg az olaszok a meglepetéscsapat bolgárokat ütötték ki a legjobb négy között. A mindent eldöntő találkozóra közel negyven fokban került sor a Los Angeles-i Rose Bowl stadionban. A hangulatra nem lehetett panasz, a nagy meleg ellenére több mint 94 ezer szurkoló várta a gárdákat.

A finálé kilencven perce és hosszabbítása csak izgalmakat hozott, jó játékot kevésbé. Következhettek a 11-esek, ami az olaszok számára nem sok jóval kecsegtethetett, mert a négy esztendővel korábbi tornán is a büntetőrúgások jelentették a dél-európaiaknak a kiesést.

Az olaszok kezdték a lövéseket, és elsőre hibáztak is, a rutinos védő Franco Baresi rúgta fölé a labdát. Szerencséjére a nyitó dél-amerikai játékos, Marcio Santos próbálkozását Gianluca Pagliuca hárította. A kékek öröme ennyiben ki is merült a párbaj során, az ellenfél többet már nem hibázott, pontosan célzott Romárió, Branco, illetve Dunga is.

Arrigo Sacchi-legénysége azonban nem volt ilyen precíz. Albertini és Evani higgadt maradt, de Daniele Massaro, valamint Roberto Baggio fölé bombázta a saját büntetőjét.

A drámai mérkőzés után a brazilok negyedszer szambázhattak vb-döntő után, míg riválisuk második világbajnoki ezüstérmük miatt búslakodhatott.

A mindent eldöntő tizenegyes párbaj:

Labdarúgó-világbajnokság, döntő (1994)
Brazília-Olaszország 0-0, 11-esekkel: 3-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik