Sport

Pireneusi állóháború két keréken

A Tour de France eddigi legnehezebb szakaszán az esélyesek nem mertek, vagy nem tudtak támadni, a sárga trikós Voeckler lassan kezdhet bizakodni.

A Tour de France egyik kulcsszakaszának a szombati, 14. szakaszt tartották, Saint Gaudensből indultak a kerekesek, majd elkezdődött a hullamvasút a Pireneusokban. Hegyre fel, hegyről le, majd a végén a kiemelt hegyi befutó a Plateau de Beille-n.

Amíg az összetettbeli esélyesek végig egymásra figyeltek, elöl népes szökevénycsoport harcolt azért, hogy legyen esélye a szakaszgyőzelemre. Köztük volt a már veteránnak számító német Jens Voigt, aki a lejtmenetben kétszer is bukott, így visszaesett a főmezőnybe.

Az utolsó emelkedő a 16 kilométer hosszú, átlagban 8 százalékos meredekségű Plateau de Beille volt, ahol a nagy csatát várta mindenki a Schleck-fivérek, Alberto Contador és Cadel Evans között.

Vártak az út mellett és a tévé előtt a nézők, és vártak maguk a főszereplők is, akik egy-két gyenge kísérleten kívül csak azzal voltak elfoglalva, hogy szemmel tartsák a másikat.

Az összetettben csak mellékszereplő belga Jelle Vanendert viszont büntetlenül eltekerhetett a többiektől, és meg is nyerte élete első Tour-szakaszát a második helyen célbaérő, a csütörtöki hegyi szakaszt megnyerő spanyol Samuel Sanchez előtt. A harmadik helyre a legjobban hajrázó luxemburgi Andy Schleck ért be, kemény két másodpercet verve a riválisokra.

A szakasz igazi győztese a francia Thomas Voeckler lett, a sárga trikóban küzdő kis francia tartotta magát az erőnléti vagy önbizalomhiányban szenvedő menők között, és majdnem két perc előnnyel vezeti az összetettet.

Mivel pedig a Pireneusokat maguk mögött hagyta a Tour-karaván, Voeckler pozícióját legközelebb csak a jövő hét második felében, az Alpokban tudják majd veszélyezetetni a többiek. Már ha tudják.

Tour de France, 14. szakasz (Saint Gaudens-Plateu de Beille, 168.5  km)
Végeredmény:
1. Jelle Vanendert (belga, OmegaPharma-Lotto) 5:13:25 óra
2. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel) 21 másodperc hátrány
3. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard) 46 másodperc hátrány
Összetettben:
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 61:04:10 óra
2. Frank Schleck (luxemburgi, Leopard) 1:49 perc hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC) 2:06 perc hátrány
4. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard) 2:15 perc hátrány
5. Ivan Basso (olasz, Liquigas) 3:16 perc hátrány
6. Samuel Sanchez (spanyol, Euskaltel) 3:44 perc hátrány
7. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 4 perc hátrány

Ajánlott videó

Olvasói sztorik