Sport

Japánnak arany és ezüst után már vb-bronza is van

Az amerikaifutball-világbajnokságon megkezdődtek a helyosztók: Ausztrália és Ausztria a hetedik pozícióért, Japán és Mexikó pedig a bronzéremért csapott össze.

A nyeretlen válogatottak harcában olyan játékkal rukkolt elő a vendéglátó Ausztria, amellyel még a csoportmeccsek alatt is szép eredményt tudtak volna elérni, a kérdés csak az, hogy hol rejtegették az olyan trükkös játékokat, mint amikor a futó Florian Grein passzolt az end zone-ba Jakob Dieplinger kezei közé.

A szünetben szinte már hűthették a pezsgőt a sógorok, ugyanis 28-3-as vezetéssel vonultak az öltözőbe. A csoportkörökben 156 pontot kapó ausztrálok tovább „gyűjtögettek”, a harmadik és negyedik játékrészben még 20-at kaptak, és csak 7-et szereztek, így 48-10-es győzelmükkel az osztrákok legalább egy mérkőzést megnyertek, és a hetedik, míg az ausztrálok csak az utolsó, nyolcadik helyre értek oda.

A találkozó legjobbjának az irányító Thomas Haidert választották, akinek 18 passzkísérletéből 12 célba ért, és ezekből 184 yardot hozott csapatának. Ennek ellenére, a legmeghatározóbb teljesítményt a futó Mario Nerad nyújtotta: a torna rekordját érte el, egy mérkőzés alatt három futott touchdownjával.

Amerikaifutball-világbajnokság 2011, 7.helyért:
Ausztria-Ausztrália 48-10 (7-0, 21-3, 6-7, 14-0)

A bronzmeccsen Japán és Mexikó csatázott, így négy világbajnokság alatt már harmadszor találkoztak). A távol-keletiek eddig két aranyat zsebeltek be (1999 és 2003), mindkétszer Mexikó ellen, valamint egy ezüstéremmel is gazdagodtak a 2007-es világversenyen (a döntőben az Egyesült Államok nyert).

Az izgalmas találkozó garantálva volt, és előre lehetett jósolni, hogy a védelmek fognak dominálni a gyepen. Ez valóra is vált, az első negyed nem hozott pontot, a második viszont annál többet. A japánok Tetsuo Takata irányítófutásával TD-t szereztek, a válaszra azonban nem kellett sokat várni: a kickoffot Diego Jair Viamontes hordta vissza az end zone-ig, és máris 7-7 volt az állás. A félidőt a japánok mezőnygólja zárta, így 10-7-tel fordultak a csapatok.

Takata a harmadik játékrészben is megvillant, igaz most nem futott, hanem passzolt: Naok Maeda húzta le a mexikói célterületen belül a labdát (17-7). A csatából hátralévő idő többnyire a puntokról szólt, mindkét defense erőn felül teljesítve akadályozta meg a másikat az újabb first downok elérésében. A záró negyedben Rodrigo Pereznek mégis sikerült Heriberto Salazart célba vennie, és az újabb touchdownnal már mezőnygólnyira csökkent a különbség (17-14).

Úgy tűnt, Fortuna is az aztékok győzelmét szeretné, ugyanis büntetések és yardveszteségek hátráltatták a kétszeres bajnok Japánt, és 1 perc 10 másodperccel a lefújás előtt visszakerült a zöldekhez a labda; majd a 9 másodperccel a vége előtt már az ellenfél 35 yardosán tartózkodtak. Nem maradt más hátra, mint a field goal, azonban Fortuna – mint később kiderült – inkább csak reményt adott a mexikói fiúknak, szerencsét nem: a lapos lövést a távol-keleti védők blokkolták.

A két fél harmadik összecsapásán így ismét Japán győzelmét könyvelhettük el, s nem mellékesen a felkelő nap országa mondhatja magát a 2011-es amerikaifutball-világbajnokság harmadik helyezettjének.

A tornán szombaton rendezik a Németország-Franciaország (5. helyért), és az Egyesült Államok-Kanada (döntő) találkozókat.

Amerikaifutball-világbajnokság 2011, bronzmérkőzés:
Japán-Mexikó 17-14 (0-0, 10-7, 7-0, 0-7)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik