Sport

Megszületik a törpe zsákolóbajnok (1963)

Anthony Jerome „Spud” Webb mindössze 170 centiméteres magasságával volt képes elképesztő mutatványokra a levegőben.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság rajongói már biztosan hüledeztek ennek az apró termetű játékosnak elképesztő zsákolásain. A Wilmer-Hutchins középiskolában pallérozódó Spud Webb mindig alacsonyabb volt korosztályánál, ám gyorsaságának és elképesztő ruganyosságának köszönhetően jobb volt társainál.

Amikor életében először zsákolt egy mérkőzésen, mindössze 168 centiméter magas volt. A középiskolát követően a Midland főiskola, majd a North Carolina állami egyetem hallgatója volt. Az 1985-ös játékosbörze (draft) negyedik körében (ekkor még volt, ma már csak két karikát rendeznek 30-30 húzással – a szerk.), a 87. választási joggal lecsapott rá a Detroit Pistons, amely tovább is küldte Atlantába.

Első hat szezonját a Hawksban húzta le, de a legjobb éveit Sacramentóban töltötte (1991-95). Megfordult még egy-egy idény erejéig a Minnesota Timberwolves és az Orlando Magic együtteseiben, 1998-ban vonult vissza a profi kosárlabdától.

Spud Webb sokáig a legalacsonyabb játékos volt az NBA történetében, azóta Muggsy Bogues (160 cm) és Earl Boykins (165 cm) volt kisebb nála.

Cikkünk apropójához azonban vissza kell lapoznunk a történelemkönyvben 1986-ig, amikor Spud Webb mindenki meglepetésére megnyerte az azévi zsákolóverseny küzdelmeit. Ehhez csapattársát, az NBA egyik legendáját, Dominique Wilkinst győzte le, aki saját bevallása szerint azelőtt sosem látta őt zsákolni.

Webb aztán 2006-ben egy másik törpe zsákolóbajnoknak, Nate Robinsonnak (175 cm) asszisztált, aki eddig háromszor tudta megnyerni a viadalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik