Sport

Madrid készen áll, hogy pályázzon a 2020-as nyári olimpiára

Pjongcsang kitartását csodálja a madridi városvezetés, így újonnan erőt merítve szinte biztosan kandidálnak a 2020-as olimpia megrendezésére.

Mint ismeretes, 2018-ban a dél-koreai Pjongcsang városa rendezheti a téli olimpiát, miután sorozatban harmadszor kandidáltak a játékok Dél-Koreába csábítására.

Ezen felbuzdulva, a madridi polgármester, Alberto Ruiz-Gallardón megegyezett a két legnagyobb spanyol politikai párttal, így a főváros szinte biztosan pályázni fog a 2020-as nyári olimpia rendezési jogának elnyeréséért.

Ruiz-Gallardón szerdai sajtótájékoztatóján a szocialista és a konzervatív párt szóvivőivel jelent meg, s elmondta, hogy a városi közgyűlés elé bocsátja a pályázat ügyét. A polgármester elmondta azt is, hogy mivel Madrid 80 százalékban már most is készen állna a játékok megrendezésére, így nem kezdődik el semmilyen beruházás, és fejlesztés addig, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013. szeptember 7-én nem dönt a 2020-as helyszínről.

A Spanyol Olimpiai Bizottság (COE) szóvivője Jose Maria Cabellon leszögezte, miután Ruiz-Gallardón benyújtotta a pályázatot, és a városi tanács elfogadja azt, a COE is átnézi és leellenőrzi.

Madrid zsinórban harmadik pályázatára készül, miután a 2012-re (London) és a 2016-ra (Rio de Janeiro) kiírt pályázban is alulmaradt.

A 2020-as játékok rendezéséért eddig Isztambul és Róma jelentkezett be hivatalosan, de a tervek szerint Madrid mellett Tokió is szivesen látná városában az olimpiát. A kandidálóknak szeptember 1-jéig kell leadniuk jelentkezésüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik