Sport

Újra vértesztek a vizes-világbajnokságon

Hat év után a július 16-án kezdődő sanghaji úszó, vízilabda, műugró, műúszó és nyíltvízi úszó vb-n újra lesznek vértesztek a doppingellenőrzések során.

Négy, illetve két éve csak vizeletmintákat vettek a versenyzőktől a vb-n, emiatt a FINA-t többen kritikával illették.

Az úszók, főleg a dél-amerikaiak mostanában amúgy is a doppingvétség-lista élmezőnyében tanyáznak.

Cesar Cielo a brazilok pekingi 50 méteres gyorsúszó olimpiai bajnok úszó vízhajtóval bukott meg, de felmentették, mert hazája szövetsége bizonyítottnaklátta, hogy egy általa korábban rendszeresen szedett táplálék-kiegészítőben volt benne a listás szer. Cielo az 50 és a 100 gyos vb-címvédője.

Az 50 méteres pillangóúszás rövidpályás világbajnoka, a venezuelai Alberts Subiratsot nemrég egy évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FINA). A dél-amerikai sportoló nem doppingszerrel bukott meg, viszont az elmúlt 18 hónapban háromszor is elmulasztotta, hogy az előre megadott helyen és időpontban mintát szolgáltasson.

 

Egy másik brazil, Fabiola Molinát két hónapra “meszelte el” a FINA, miután egy kevésbé súlyos megítélés alá eső serkentőszer használatán kapták.

A marihuánafogyasztás miatt bűnhődő amerikai válogatott műugró, Harrison Jones egy évig nem versenyezhet, ő egy februári viadalon bukott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik