Sport

Kasza Róbert nyerte az öttusa Világkupa-döntőt

Kiváló versenyzéssel a magyar öttusázó győzött a londoni Világkupa-versenyen, ezzel az európaiak közül elsőként ő szerzett kvótát a jövő évi olimpiára.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Kasza Róbert mindenképpen indul majd a játékokon, előfordulhat ugyanis, hogy több magyar is kiharcolja a részvétel jogát, és mivel országonként és nemenként csak két-két fő szerepelhet az olimpián, a hazai szövetség határoz majd a résztvevőkről.

A londoni Világkupa-döntőn – melyet részben olimpiai létesítményben bonyolítottak le -, a másik két magyar szintén az élcsoportban végzett: Marosi Ádám hetedik, Demeter Bence pedig kilencedik lett a nemzetközi szövetség honlapja szerint.

“Nagyon nagy versenyt csinált ma Kasza Robi, tényleg egész nap kiválóan teljesített” – világított rá a győzelem hátterére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. “Jól vívott, jól úszott, s bár a lovaspályán volt négy verése, a kombinált számban történtek tükrében, ezúttal ez is belefért.”

Öttusa-Világkupa, döntő, végeredmény:
1. Kasza Róbert 5696 pont
2. Alekszandr Leszun (orosz) 5644 pont
3. Justinas Kinderis (litván) 5632 pont
7. Marosi Ádám 5552 pont
9. Demeter Bence 5536 pont

A döntős részvétel kiharcolásához a Vk-sorozat egyes állomásain kellett jól teljesíteni. A széria február végén az egyesült államokbeli Palm Springsben kezdődött, ahol a 2009-ben világbajnok Marosi ezüstérmet nyert. A Kairóba tervezett márciusi versenyt az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték. Áprilisban Sassari volt a házigazda, a szardíniai viadalon Marosi győzött.

Május elején Százhalombattán találkoztak a legjobb öttusázók, három héttel később pedig a kínai versenyen gyűjthették pontjaikat azok, akiknek erre még szükségük volt. Csengtuban (Chengdu) a tavalyi világbajnokságra épített központban is volt magyar dobogós: Demeter harmadik lett.

Vasárnap a nők versenyét rendezik meg Londonban, a mezőnyben ott lesz Gyenesei Leila, Kovács Sarolta és Tóth Adrienn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik