Sport

Amerikai úthenger, mexikói mezszaggatás

Pénteken megkezdődött a 2011-es amerikaifutball-világbajnokság Ausztriában. A címvédő USA és a nagy esélyes Mexikó is győzelemmel nyitott.

Az első mérkőzést a regnáló bajnok amerikai válogatott játszotta az ausztrálokkal, és ahogy azt jósolni lehetett, a jenkik könnyedén léptek túl a kengurusokon. Már az első negyedben 13-0-ra húzott el a címvédő, és ezt a különbséget a második játékrészben csak tovább növelték: 3 touchdownt szerezve, megnyugtató 34-0-s eredménnyel vonult az öltözőbe a kék-fehér alakulat. A forgatókönyvhöz tartozik, hogy az amerikaiak futója, DaShawn Thomas 2 hatpontost is vállalt 5 perc alatt.

A szünetet követően az Egyesült Államok irányítót cserélt, de közel 5 touchdownos előnyüket figyelembe véve nem volt kockázatos lépés. A hátralévő két negyedben teljesen összeomlott az ausztrál válogatott, és további 27 pontot engedtek az amerikaiaknak, akik éppen annyit fociztak ki magukból amennyit kellett. Mivel így is 61-0-ra nyertek, gondoljunk csak bele, mi történt volna, ha 100%-ot nyújtanak. A találkozó legértékesebb játékosának (MVP) a győztes csapat irányítóját, Cody Hawkingst választották, aki két TD passzal járult hozzá a 61 pontos győzelemhez.

Azték siker Németország ellen

A játéknap második találkozója izgalmasabbra sikeredett, mivel két azonos játékerőt képviselő együttes csapott össze. Az Európa-bajnok német, és a kétszeres ezüstérmes Mexikó meccse már másfél perc után touchdownt hozott: Rodrigo Perez 45 yardos passzát követően Oscar Ruiz – senkitől sem zavartatva – sétált be az ellenfél célterületére. A gyenge futójátékot produkáló németek egy interception után félve nyúltak a passzokhoz, ám Joachim Ullrich a félidő derekán remek játékot hozott össze: Julian Dohrendorf felé indított el egy hosszú átadást, azonban a védők jobb helyzetben várták a passzt, felnyúltak érte, de szerencsétlenségükre Dohrendorf kezébe ütötték a labdát. A német támadó köszönte a lehetőséget, és hatpontost szerzett. Mivel a mexikóiak egy mezőnygólt is feljegyezhettek, így a csapatok 10-7-es eredménnyel várták a második félidőt.

A szünetben meglepő eset történt: 5 német játékos új számozással futott ki a gyepre, mivel a mezükre varrt számok némi mexikói erőkifejtésre, és ráncigálásra le is szakadtak a fekete-piros felsőről. A kezdés után nem kellett sokat várni az újabb ünneplésre: az aztékok védői fogtak meg egy futást a németek célterületén belül, így már safety-t is láthatott a közel 3000 néző (12-7). Több se kellett az Európa-bajnoknak, megmakacsolták magukat, és rövid, de hatékony játékoknak köszönhetően megfordították az állást. Ha már lúd, legyen kövér alapon, 13-12-nél nem jutalomrúgást választott a német szövetségi kapitány, hanem 2 pontos kísérletet, amely sikerült is (15-12).

A mezőnygólnyira csökkent különbség annyira kínálta magát, hogy a zöld-fehér együttes nem tudott ellenállni neki: egy 40 yardos rúgás után sikerült az egyenlítés, sőt egy futott TD után ismét a közép-amerikaiaknál volt az előny. 1 perccel a lefújás előtt a német irányító, Ullrich eladta a labdát, így az közép-amerikai együttesnek nem maradt más dolga, mint lefuttatni az órát. 22-15-ös győzelmüknek köszönhetően Mexikó, és az Egyesült Államok vezetik a világbajnokság A-csoportját.

Amerikaifutball-világbajnokság 2011, A-csoport:
Egyesült Államok – Ausztrália 61-0 (13-0, 21-0, 13-0, 14-0)
Németország – Mexikó 22-15 (0-7, 7-3, 0-2, 8-10)

 

Szombaton a B csoport is bemutatkozik: Ausztria-Japán, és Franciaország-Kanada találkozókkal folytatódik a világbajnokság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik