Sport

Lilian Thuram nagy napja (1998)

Lilian Thuram a franica labdarúgó-válogatott csúcstartója, 142 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben, és ezeken a mérkőzéseken mindössze két találatot jegyzett.

A guadalupei származású védő nagy pillanata 1998. július 8-án jött el, amikor a hazai rendezésű világbajnokságon a gallok a horvátokkal játszottak a párizsi elődöntőben. A franciák döcögős játékkal jutottak el a döntő kapujába, míg a horvátok minden képzeletet felülmúlóan masíroztak be a négy közé, a negyeddöntőben kiejtve az aktuális Európa-bajnok németeket.

A találkozót a horvátok kezdték határozottabban és rengeteg gólszerzési esélyük akadt az első félidőben. A fordulás után, a torna gólkirálya Davor Suker szerzett vezetést a délszlávoknak, de az örömük nem tartott sokáig, mert egy perccel a gólt követően először villant az este folyamán Lilian Thuram.

A Parma védője megszerezte első gólját a francia csapatban és nem váratott sokáig a második sem. A 70. percben Robert Jarni aludt el a saját tizenhatosának előterében és a hibát kihasználva, Thuram csapott le a labdára és egy állítás után kilőtte Ladic kapujának jobb sarkát. A mérkőzés állása nem változott, így a hazaiak bejutottak a világbajnoki döntőbe, ahol legyőzték a címvédő brazilokat és elhódították első világbajnoki címüket.


 

Világbajnoki elődöntő, Franciaország (1998)
Franciaország-Horvátország 2-1
gólszerzők: Thuram(47., 70.) illetve Suker (46.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik