Sport

Ötkarikás kvótákért versenyeznek öttusázóink az olimpia helyszínén

Egy-egy olimpiai kvóta talál gazdára az öttusázók hétvégi, londoni Világkupa-döntőjén, melyen hat magyar versenyző szerepel.

A Világkupa-döntőn való részvétel kiharcolásához a Vk-sorozat egyes állomásain kellett jól teljesíteni.

A széria február végén az egyesült államokbeli Palm Springsben kezdődött, ahol a 2009-ben világbajnok Marosi Ádám ezüstérmet nyert. A Kairóba tervezett márciusi versenyt az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték. Áprilisban Sassari volt a házigazda, a szardíniai viadalon Marosi győzött.

Május elején Százhalombattán találkoztak a legjobb öttusázók, három héttel később pedig a kínai versenyen gyűjthették pontjaikat azok, akiknek erre még szükségük volt. Csengtuban, a tavalyi világbajnokságra épített központban is volt magyar dobogós: Demeter Bence harmadik lett.

Az ötkarikás tesztversenynek is tekinthető finálén Marosi és Demeter mellett Kasza Róbert, valamint Kovács Sarolta, Gyenesei Leila és Tóth Adrienn vehet rész a magyar színek képviseletében.

“Egy-egy kvótát osztanak, így kisebb az esély az olimpiai szereplés kiharcolására, mint majd az Eb-n lesz, amelyen az első nyolc szerez londoni indulási jogot, ezzel együtt erre a versenyre is rápihenünk egy kicsit. Edzőtáborból megyünk, edzőtáborba jövünk vissza, mert jelenleg azért a legfontosabb cél, hogy az Eb-re jól felkészüljünk” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A Világkupa-döntőn a vívást és az úszást a Crystal Palace nemzeti sportközpontban – a 2009-es világbajnokságon is használt létesítményben -, a lovaglást és a lövészettel kombinált futást pedig a Greenwich Parkban bonyolítják le. Utóbbi helyszínen rendezik majd jövőre az olimpia öttusaversenyének zárószámait is. Szombaton a férfiak, vasárnap a nők versenyét rendezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik