Sport

Boris Becker, a legfiatalabb wimbledoni király (1985)

1985. július 7-én a német fenegyerek mindössze 17 évesen tudott nyerni a patinás tenisztornán.

A manapság már magánéletével és médiaszerepléseivel kitűnő egykori világelső 1984-ben állt profi teniszezőnek, párosban egyből a csúcsra ért Münchenben. A pályafutása során egyéniben 49 tornagyőzelmet bezsebelő Boris Becker aztán egy esztendőre rá, a Queen’s Clubban egyesben is diadalmaskodott, majd következett a wimbledoni torna.

A fiatal német játékos elverekedte magát egészen a döntőig, ahol az az amerikai Kevin Curren várt rá, aki olyan neveket búcsúztatott a fináléig, mint Stefan Edberg, az akkori világelső John McEnroe és a világranglista harmadik Jimmy Connors – nem tűnt könnyű feladatnak a legyőzése.

Becker ehhez képest viszonylag simán hozta el az első szettet, ám Curren tie-brake-ben egalizálni tudott. A német szintén rövidítésben hozta a harmadik játszmát, majd a negyedik felvonást 6:4-el behúzva megnyerte a wimbledoni tornát. Boris Becker ezzel 17 évesen és 227 naposan ért révbe Grand Slam-tornán, ezzel minden idők legfiatalabb GS-győztese lett (ezt két évre rá Michael Chang megdöntötte a Roland Garroson – a szerk.), németként és nem kiemeltként pedig elsőként nyert a londoni szentélyben. Azóta is tartja a legfiatalabb győztes címet az eseményen.

A győztes pillanat:

Az 1985-ös wimbledoni tenisztorna egyébként magyar szempontból is emlékezetes maradt, ugyanis Taróczy Balázs a svájci Heinz Günthardttal az oldalán négy szettben, gyönyörű játékkal diadalmaskodott a férfi párosok döntőjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik