Sport

Nagy munka előtt a magyar doppingvadászok

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere a mezőny harmadát ellenőrzi a csütörtökön kezdődő malajziai junior súlyemelő vb-n.

A MACS specialistái addig az öt kontinens 53 országát megjelenítő 281 fős mezőnynek a 30 százalékától vesznek mintát, amelyet aztán a kölni laboratóriumba szállítanak, az analízist már ott végzik el.

A világbajnokságnak otthont adó Penangnak is van akkreditált antidopping-centrumja, de annak 15 éves engedélyét a WADA tavaly nyáron visszavonta “a labor által elkövetett analizálási tévedések súlyossága” miatt. A nemzetközi Sportdöntőbíróság közvetlenül a vb-rajt előtt a malajziaiak fellebbezését elutasította, így az ő laborjuk már nem kiemelt státusú.

A junior vb összes érmesét kontrollnak vetik alá, ugyanez történik azzal, aki világcsúcsot ér el, s minden kategóriában – nyolc férfi és hét női súlycsoportban – mintaadásra köteleznek sorsolással kiválasztott emelőket is.

Ungár Mónika, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezető jogásza elmondta, hogy a malajziai junior-világbajnokság előtt a sportágban elvégzett ellenőrzéseken eddig összesen tízen buktak meg, magyar nincs a doppingvétséget elkövetők között. Az idei vétkesek között ott van viszont négy olyan fiatal emelő is, aki a tavaszi, limai ifjúsági vb-n adott pozitív mintát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik