Sport

Hárai aranyért utazik Sanghajba

Futó Csaba
Futó Csaba

újságíró. 2011. 07. 03. 20:24

A magyar válogatott Hárai Balázs volt a vasárnap véget érő Vodafone vízilabdatorna egyik legjobb játékosa.

Egy héttel a sanghaji világbajnokságra történő elutazás előtt – amikor már csak egyetlen, a görögök elleni előkészületi mérkőzés van hátra – pontveszteség nélkül, tornagyőztesként zárta a magyar férfi vízilabda-válogatott a vb-főpróbának számító Vodafone Kupát. Kiss Gergely egyike a három – megmaradt – háromszoros olimpiai bajnoknak Szécsi Zoltán és Biros Péter mellett a magyar együttesben. A Hajós Alfréd Uszodában az előkészítésből és a gólszerzésből is kivette a részét a Vasas balkezese.

– Hogy néz ki most a hierarchia a csapaton belül azok után, hogy Peking óta a háromszoros olimpiai bajnokok közül előbb Benedek Tibor, aztán Molnár Tamás, majd a napokban Kásás Tamás is lemondta a válogatottságot?

– A magyar válogatottban nem nagyon kell erről beszélni. Nyilván egy jó csapatnál – szerencsés esetben – mindenki tudja, hogy mit várnak el tőle, és ő mit vár el másoktól. Nekünk, veteránoknak az a dolgunk, hogy abban a kevés helyzetben, amikor egy másik válogatott játékosnak segíteni kell vagy tanácsot adni, netán – úgymond – pátyolgatni, akkor azt mi megtegyük. Persze sokszor jóval fiatalabb játékosoktól is lehet tanulni, ilyesmi velünk is előfordul. Úgyhogy jól kiegészítjük egymást. Most például Hárai Balázs lett a torna legjobb játékosa, aki pontosan tíz évvel fiatalabb nálam…

– Örült Hárai sikerének?

– Nagyon! Ez egy nagyszerű dolog, Balázs rengeteget érett az elmúlt években, sokat fejlődött, s ez a mostani elismerés szép visszaigazolása ennek. Ha valaki egy ilyen jó csapatban, ennyi jó magyar játékos között a legjobbnak bizonyul, arra büszkének kell lenni.

– A jelek szerint az idősebbeknek – önnek és Birosnak – nem jelent presztízskérdést, hogy ki lövi a gólokat. Mintha örömét lelné az előkészítésben is.

– Engem, mivel balkezes vagyok, a jobb szélen mindig is arra tanítottak, hogy a többiek kiszolgálásának mekkora szerepe van, hiszen balkezesként én vagyok szemben az összes többi társammal, a jobbkezesekkel. Ezért nálam mindig is nagyon nagy szerepet játszott az előkészítés, a sok gólpassz. Tehát ha előkészítek három-négy gólt egy meccsen, az legalább akkora öröm számomra, mintha ugyanannyi gólt lőnék. Ez valahogy megmaradt bennem gyermekkorom óta, s szeretném ezt végigvinni a pályafutásom befejezéséig.

– Ön is úgy látja, hogy a kulcsfontosságú centerposzton – bár Kis Gábor átmenetileg kiesett – nem lettünk gyengébbek?

– Igen, ők hárman – Kis Gabi mellett Hárai Balázs és Steinmetz Ádám – ma Magyarország legjobb centerei, ezért nagyon örülök annak, hogy utóbbi kettő remekelt a Vodafone Kupán. Gábort pedig visszavárjuk, ha meggyógyult. Hármójukkal szép jövő elé néz a csapat. Bármelyik kettő is utazzon a londoni olimpiára, nem jelenthet gondot.

– Bizakodik Sanghaj előtt?

– Igen, igen! Éreztem már sokszor nagyon jónak a csapatot, most nem az az érzésem, hogy mi vagyunk kiemelkedően a legjobbak, azt viszont tudom, hogy bárkit meg tudunk verni, s kiváló a csapatszellem.

Hárai Balázs a csapat egyik benjáminja – és ezen a tornán a legjobbja is volt.

„Nagyon jó érzés egy ilyen bombaerős válogatottban kiérdemelni a torna legértékesebb játékosa címet. Nem üres szólam a részemről, hogy a többiek segítsége nélkül ezt a díjat nem nyerhettem volna el”, szabadkozott a több mint kétméteres óriás, a Honvéd kiválósága.

Hárai a külföldi szakemberek szerint is a torna nagy felfedezettje.

„Jól esik, ha ezt így gondolják. Éreztem, hogy jól megy a játék, főleg ma, vasárnap, az oroszok ellen”, mondta Hárai, aki azt is hozzátette, hogy „nagyon pozitív és bizakodó”, és nyerni szeretne Sanghajban.

„Steinmetz visszatérése óriási bónusz!”

Hagen Stamm, a legendás center – az 1989-es bonni Európa-bajnokság aranyérmes NSZK-válogatottjának csapatkapitánya -, aki ez idő szerint a német válogatott szakvezetője, kifejezetten jónak ítéli meg a magyar együttes esélyeit a közelgő sanghaji világbajnokságra.

„Ha a magyarok úgy játszanak Kínában, ahogy most játszottak a Vodafone Kupán, akkor a három éremesélyes közé sorolom őket. Roppant fontos Kemény Dénes válogatottja szempontjából, hogy Steinmetz Ádám újra ott van a fedélzeten, ezzel centerposzton kiegyensúlyozottabb lett a csapat”, állapította meg a szakember.

Aki azt is elárulta, kiket sorol még a dobogóra esélyes válogatottak közé.

„Horvátország hihetetlenül erős, az egyik nagy favorit, aztán természetesen ott van Szerbia, Olaszország, és Németországról se feledkezzünk meg – mosolyodott el az utolsó szavaknál a hatalmas termetű egykori pólós. – Mi minden meccsen nagyon odatesszük magunkat, minden meccset meg akarunk nyerni, aztán majd meglátjuk, ez mire lesz elég. Na jó, az a célunk, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc közé. S ha jó napot fogunk ki, gondot okozhatunk bármelyik ellenfelünknek.”

Stamm kitért a magyar centerek játékára – hiszen egykoron maga is e poszt legjobbja volt.

„Nálam Kis Gábor a legjobb magyar középjátékos, de tudom, hogy ő most nem egészséges. Steinmetzről már elmondtam, hogy sokat jelent a visszatérése, Hárai pedig egy fiatal fickó, akinek most nagyon kijött a lépés ezen a tornán. Övé a jövő, Steinmetzé és Kisé a jelen, három ilyen centere egyetlen országnak sincs.”

Végül nem ment el szó nélkül Szécsi Zoltán nagyszerű vasárnapi teljesítménye mellett sem.

„Szécsi ma remekelt. Tudja, ő egy veterán harcos, három olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában, bármikor nyerő ember lehet. Jó, jó, rozoga a térde, ám hatalmas a rutinja, és ez sokat jelent. Meg különben is, kit érdekel a rozoga térd, ha a labda nem tud bemenni a kapujába?!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.