Sport

Hárai aranyért utazik Sanghajba

A magyar válogatott Hárai Balázs volt a vasárnap véget érő Vodafone vízilabdatorna egyik legjobb játékosa.

Egy héttel a sanghaji világbajnokságra történő elutazás előtt – amikor már csak egyetlen, a görögök elleni előkészületi mérkőzés van hátra – pontveszteség nélkül, tornagyőztesként zárta a magyar férfi vízilabda-válogatott a vb-főpróbának számító Vodafone Kupát. Kiss Gergely egyike a három – megmaradt – háromszoros olimpiai bajnoknak Szécsi Zoltán és Biros Péter mellett a magyar együttesben. A Hajós Alfréd Uszodában az előkészítésből és a gólszerzésből is kivette a részét a Vasas balkezese.

– Hogy néz ki most a hierarchia a csapaton belül azok után, hogy Peking óta a háromszoros olimpiai bajnokok közül előbb Benedek Tibor, aztán Molnár Tamás, majd a napokban Kásás Tamás is lemondta a válogatottságot?

– A magyar válogatottban nem nagyon kell erről beszélni. Nyilván egy jó csapatnál – szerencsés esetben – mindenki tudja, hogy mit várnak el tőle, és ő mit vár el másoktól. Nekünk, veteránoknak az a dolgunk, hogy abban a kevés helyzetben, amikor egy másik válogatott játékosnak segíteni kell vagy tanácsot adni, netán – úgymond – pátyolgatni, akkor azt mi megtegyük. Persze sokszor jóval fiatalabb játékosoktól is lehet tanulni, ilyesmi velünk is előfordul. Úgyhogy jól kiegészítjük egymást. Most például Hárai Balázs lett a torna legjobb játékosa, aki pontosan tíz évvel fiatalabb nálam…

– Örült Hárai sikerének?

– Nagyon! Ez egy nagyszerű dolog, Balázs rengeteget érett az elmúlt években, sokat fejlődött, s ez a mostani elismerés szép visszaigazolása ennek. Ha valaki egy ilyen jó csapatban, ennyi jó magyar játékos között a legjobbnak bizonyul, arra büszkének kell lenni.

– A jelek szerint az idősebbeknek – önnek és Birosnak – nem jelent presztízskérdést, hogy ki lövi a gólokat. Mintha örömét lelné az előkészítésben is.

– Engem, mivel balkezes vagyok, a jobb szélen mindig is arra tanítottak, hogy a többiek kiszolgálásának mekkora szerepe van, hiszen balkezesként én vagyok szemben az összes többi társammal, a jobbkezesekkel. Ezért nálam mindig is nagyon nagy szerepet játszott az előkészítés, a sok gólpassz. Tehát ha előkészítek három-négy gólt egy meccsen, az legalább akkora öröm számomra, mintha ugyanannyi gólt lőnék. Ez valahogy megmaradt bennem gyermekkorom óta, s szeretném ezt végigvinni a pályafutásom befejezéséig.

– Ön is úgy látja, hogy a kulcsfontosságú centerposzton – bár Kis Gábor átmenetileg kiesett – nem lettünk gyengébbek?

– Igen, ők hárman – Kis Gabi mellett Hárai Balázs és Steinmetz Ádám – ma Magyarország legjobb centerei, ezért nagyon örülök annak, hogy utóbbi kettő remekelt a Vodafone Kupán. Gábort pedig visszavárjuk, ha meggyógyult. Hármójukkal szép jövő elé néz a csapat. Bármelyik kettő is utazzon a londoni olimpiára, nem jelenthet gondot.

– Bizakodik Sanghaj előtt?

– Igen, igen! Éreztem már sokszor nagyon jónak a csapatot, most nem az az érzésem, hogy mi vagyunk kiemelkedően a legjobbak, azt viszont tudom, hogy bárkit meg tudunk verni, s kiváló a csapatszellem.

Hárai Balázs a csapat egyik benjáminja – és ezen a tornán a legjobbja is volt.

„Nagyon jó érzés egy ilyen bombaerős válogatottban kiérdemelni a torna legértékesebb játékosa címet. Nem üres szólam a részemről, hogy a többiek segítsége nélkül ezt a díjat nem nyerhettem volna el”, szabadkozott a több mint kétméteres óriás, a Honvéd kiválósága.

Hárai a külföldi szakemberek szerint is a torna nagy felfedezettje.

„Jól esik, ha ezt így gondolják. Éreztem, hogy jól megy a játék, főleg ma, vasárnap, az oroszok ellen”, mondta Hárai, aki azt is hozzátette, hogy „nagyon pozitív és bizakodó”, és nyerni szeretne Sanghajban.

„Steinmetz visszatérése óriási bónusz!”

Hagen Stamm, a legendás center – az 1989-es bonni Európa-bajnokság aranyérmes NSZK-válogatottjának csapatkapitánya -, aki ez idő szerint a német válogatott szakvezetője, kifejezetten jónak ítéli meg a magyar együttes esélyeit a közelgő sanghaji világbajnokságra.

„Ha a magyarok úgy játszanak Kínában, ahogy most játszottak a Vodafone Kupán, akkor a három éremesélyes közé sorolom őket. Roppant fontos Kemény Dénes válogatottja szempontjából, hogy Steinmetz Ádám újra ott van a fedélzeten, ezzel centerposzton kiegyensúlyozottabb lett a csapat”, állapította meg a szakember.

Aki azt is elárulta, kiket sorol még a dobogóra esélyes válogatottak közé.

„Horvátország hihetetlenül erős, az egyik nagy favorit, aztán természetesen ott van Szerbia, Olaszország, és Németországról se feledkezzünk meg – mosolyodott el az utolsó szavaknál a hatalmas termetű egykori pólós. – Mi minden meccsen nagyon odatesszük magunkat, minden meccset meg akarunk nyerni, aztán majd meglátjuk, ez mire lesz elég. Na jó, az a célunk, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc közé. S ha jó napot fogunk ki, gondot okozhatunk bármelyik ellenfelünknek.”

Stamm kitért a magyar centerek játékára – hiszen egykoron maga is e poszt legjobbja volt.

„Nálam Kis Gábor a legjobb magyar középjátékos, de tudom, hogy ő most nem egészséges. Steinmetzről már elmondtam, hogy sokat jelent a visszatérése, Hárai pedig egy fiatal fickó, akinek most nagyon kijött a lépés ezen a tornán. Övé a jövő, Steinmetzé és Kisé a jelen, három ilyen centere egyetlen országnak sincs.”

Végül nem ment el szó nélkül Szécsi Zoltán nagyszerű vasárnapi teljesítménye mellett sem.

„Szécsi ma remekelt. Tudja, ő egy veterán harcos, három olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában, bármikor nyerő ember lehet. Jó, jó, rozoga a térde, ám hatalmas a rutinja, és ez sokat jelent. Meg különben is, kit érdekel a rozoga térd, ha a labda nem tud bemenni a kapujába?!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik