Sport

Két magyar arany Keszthelyen

Minden idők legsikeresebb junior (15-16 évesek) Európa-bajnokságán van túl a magyar válogatott: Herczeg Norbert (54 kg) és Hámori Ádám (75 kg) is a dobogó tetejére állt Keszthelyen!

A döntőkre megérkezett Keszthelyre Erdei „Madár” Zsolt, két súlycsoport korábbi profi világbajnoka, aki a közelmúltban az amerikai Byron Mitchell elleni szenzációs győzelmével jelezte, kész Amerika meghódítására.

A szorítóban Herczeg Norbert folytatta remeklését – az elődöntőben oroszt vert -, az első menetet 6:3-ra nyerte meg a török ellen, a másodikban tartotta a különbséget, majd a harmadikban rátett még egy lapáttal, és a közönség üdvrivalgása közepette 16:11 arányú győzelmet aratott. A hajrában volt két olyan ütése, amelyek után azt hittük, Ovat lemegy – de a szívós török lábon kibírta a háromszor két percet.

„Ez volt a titkos vágyam, az aranyéremért jöttem Keszthelyre. Köszönöm edzőmnek, Konkoly Istvánnak, aki megtanított bokszolni, s aki a mai napig a mesterem, továbbá Farkas Józsefnek, aki a válogatottban foglalkozik velem”, mondta a kecskeméti Herczeg, aki szegről-végről rokona is Konkolynak.

Hámori Ádámnak (a képen) is ott voltak a rokonai Keszthelyen: birkózó édesapja, édesanyja és Luca húga. És a családi segítség hatott is: a kőszegi 75 kilós srác is Európa-bajnok lett! Az első menet után még grúz ellenfele vezetett 5:4-re, a második után már a szőke, magas Hámori állt jobban (7:6), a vége 12:10 lett ide, teljesen megérdemelten.

„Két és fél éve kezdtem el bunyózni, addig birkóztam, és édesapám először nem örült, amikor átálltam a bokszra. De amikor rögtön az első versenyemet megnyertem, megnyugodott”, mondta Varsányi Áron tanítványa.

A magyar boksz nem hagyja magát leírni, ez a társaság még sokra viszi a felnőtt mezőnyben is!”, jelentette ki Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke.

A magyarok tehát két arannyal és három bronzzal fejezték be a viadalt, ez minden idők legjobb teljesítménye ebben a korosztályban.

Az éremtáblázaton nyolc arannyal az oroszok végeztek az élen, Magyarország és Anglia két-két, Ukrajna egy aranyéremhez jutott.

A torna legjobb bokszolójának a könnyűsúlyú orosz Temirlan Batdijevet választották meg.

A döntők

46 kg: Araz Gulmammadov (azeri)-Timur Pirdamov (orosz) p. v. 7:9
48 kg: Luke McCormack (angol)-Viktor Petrov (ukrán) p. v. 8:10
50 kg: Pat McCormack (angol)-Juszup Gazajev (orosz) p. gy. 13:10
52 kg: Pawel Polski (lengyel)-Danyil Samszutgyinov (orosz) p. v. 7:17
54 kg: Nurettin Ovat (török)-Herczeg Norbert (KSC) p. v. 11:16
57 kg: Iszmail Aszkerov (orosz)-Arszen Ablajev (ukrán) p. gy. 11:3
60 kg: Dzsemal Salamberidze (grúz)-Temirlan Batdijev (orosz) p. v. 12:19
63 kg: Isaac McLeod (angol)-Giorgi Szarkiszovi (grúz) p. gy. 8:5
66 kg: Jegor Garbunov (fehérorosz)-Abdul-Kerim Tarpajev (orosz) p.v. 6:14
70 kg: Olekszandr Hizsnyak (ukrán)-Magomed Magomedov (orosz) p. v. 6:9
75 kg: Hámori Ádám (Fitt-Box Kőszeg)-Vaszil Cicilasvili (grúz) p. gy. 12:10
80 kg: Vitalij Horin (fehérorosz)-Ali Sabanov (orosz) d. f. 2. m.
+80 kg: Andrej Sztockij (orosz)-Mahammadali Tahirov (azeri) d. f. 3. m.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik