Sport

FIFA és NOB korrupciós botrány?

Korrupciós botrány körvonalazódik a 2018-as téli olimpia rendezési jogának jövő szerdai odaítélése előtt.

Nicolas Sarkozy francia elnök nem utazik Dél-Afrikába, hogy a helyszínen lobbizzon a 2018-as téli olimpiára kandidáló Annecy mellett. Annecy sok problémával küzdött a pályázati időszak alatt, gondja akadt a források előteremtésével és a helyi lakosok ötkarikás elkötelezettségével is.

Nicolas Sarkozy távolmaradása újabb jele annak, hogy Franciaország nem igazán bízik a sikerben. A szerdai voksoláson Francois Fillon miniszterelnök képviseli az országot.

Annecy riválisa Pjongcsang és München. A dél-koreai és a német államfő, Ri Mjong Bak, illetve Christian Wulff ott lesz a szavazáson. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán, Durbanben dönt a hét év múlva sorra kerülő esemény házigazdájáról.

A lanyhuló francia lelkesedést és Sarkozy távollétét elhomályosítja a 95 éves legendás sportvezető, a FIFA egykori elnöke, a brazil Joao Havelange távolmaradása.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség örökös tiszteletbeli elönke a családja tájékoztatása szerint operáció előtt áll. Műsfelől viszont ott van a BBC információja, miszerint Havelange 1997-ben egymillió dollárnyi csúszópénzt fogadott el egy marketingcégtől.

Havelange 1974 és 1998 között volt a FIFA elnöke, a kérdéséses évben a korrupciós botrányok kíséretrében nemrég újraválasztott jelenlegi elnök, Sepp Blatter volt a főtitkár, a BBC szerint ő is tudott erről az ügyről. Havelange tagadja a vádakat.

Német lapértesülések szerint Havelange mellett két másik NOB-tag, az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnöke, Issa Hayatou és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöka, Lamine Diack ellen is etikai vizsgálat zajlik, de azt még nem tudni, milyen ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik