Sport

Balzsay élni akar a váratlan eséllyel

Ifj. Balzsay Károly augusztusban a WBA nagyközépsúlyú övéért bokszol az ukrán Kastanovval. A WBO ex-világbajnoka nyolc hónap után lép újra szorítóba.

Három héttel ezelőtt édesapja, id. Balzsay Károly egy magánbeszélgetésben keserűen jegyezte meg: „Karesz alighanem jobban tenné, ha visszavonulna. Nem valószínű, hogy az Universum jelenlegi sanyarú helyzetében képes lesz komoly mérkőzést szervezni neki.”

Márpedig ha egy édesapa ennyire lemondóan nyilatkozik, akkor annak alapja van. Volt is, csakhogy a hamburgi bokszistállóval – amelynek ifjabb Balzsay évek óta az alkalmazottja – a napokban nagyot fordult a világ. Ennek köszönhető a keddi, hamburgi sajtóértekezlet, amelyen – többek között – a magyar ökölvívó világbajnoki címmeccsét is bejelentették.

Az ellenfél az ukrán Sztaniszlav Kastanov, a helyszín Kastanov szülővárosa, Doneck, a tét pedig a Boksz Világszövetség (WBA) gazdátlan nagyközépsúlyú világbajnoki öve.

„Engem nem lepett meg a bejelentés, körülbelül tíz napja tudok róla, pontosabban nem konkrétan erről, hanem arról, hogy valami készülőben van. Az elmúlt hetet Hamburgban töltöttem, könnyített, formában tartó edzéseket végeztem, és folyton azt hallottam az istálló embereitől, hogy ne adjam fel, mert küszöbön áll a nagy visszatérésem. Hittem is, meg nem is, de a jelek szerint visszatérnek a régi szép napok”- nyilatkozta a balkezes magyar bunyós, immár Budapestről, ahol csak a hét végéig tartózkodik, mert visszamegy a Hansa-városba, hogy megkezdje a közvetlen nyolchetes felkészülést a Kastanov-meccsre.

Karesz bizakodó

„Semmit sem tudok az ukrán srácról, csak annyit, amennyit a www.boxrec.com portálról elolvastam. Hibátlan a profi mérlege, eddigi 28 mérkőzéséből 15-öt kiütéssel vagy technikai KO-val nyert, öt évvel fiatalabb és két centivel magasabb nálam. (Balzsay július 23-án tölti be a 32-t, és 183 centi magas – a szerk.) Nem is tudom elmondani, mennyire örülök a hirtelen jött lehetőségnek, ezt úgy fogom fel, mint a Jóisten vagy a sors ajándékát, és mindenképpen élni akarok vele. A reményt sohasem adtam fel. Az igaz, hogy tavaly november óta nem bunyóztam, de Kastanovnak tavaly augusztusban volt a legutóbbi meccse, azaz én még mindig jobban állok. Nincs rajtam súlyfölösleg, sikerült formában tartani magam, a nyolc hétnek – megszokott edzőm, Michael Timm szakmai irányításával – elégnek kell lennie”- jelentette ki bizakodva Balzsay.

A WBA bajnoki öve egyébként az Universum bokszolója, Dimitri Sartison birtokában volt, de ő annyiszor volt sérült, hogy elvették tőle, s most gazdátlan. Ezért az övért csap össze Balzsay és Kastanov Doneckben – ott, ahonnan az ukrán ökölvívó az utóbbi öt évben ki sem tette a lábát.

Id. Balzsay Károly szerint nem lesz probléma a felkészüléssel

„Már én is hallottam a már temetett Universum nagy visszatéréséről, rendelkezem bennfentes információkkal, ezekből csak annyit, hogy ugrásszerűen javult az istálló anyagi helyzete. Most építettek az istállónak egy ultramodern, 3200 nézőt befogadó bokszcsarnokot, már ott, Bergedorfban lesz a felkészülés. Karesz súlyban van, nem lesz probléma a mérlegelésnél, egy szokásos nyolchetes felkészüléssel jó formába kerülhet. Én is a sors ajándékának tekintem ezt a váratlanul érkezett lehetőséget” – reagált a jó hírre id. Balzsay Károly.

Csötönyi Sándor: „Nem árt az óvatosság!”

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke fenntartással vegyes örömmel fogadta Balzsay váratlan címmérkőzésének hírét.

„Természetesen örülök a hirtelen jött lehetőségnek. Ugyanakkor vannak fenntartásaim, nem árt az óvatosság. Jobb lett volna beiktatni egy felhozó meccset. Ha ez az ukrán az a srác, akire gondolok, akkor jól ismerem, roppant veszélyes bokszoló. De mindegy, Karcsinak meg kell ragadnia ezt a lehetőséget, nagyon szurkolok neki”- mondta Csötönyi.

Hullámvasút a kötelek között

Balzsay Károly 2004 szeptemberében állt profinak sikeres, de nem kimagasló amatőr karriert követően. (Legjobb eredménye egy Eb-ezüst volt – a szerk.) Egész pályafutása során az Universum Box-promotion alkalmazottja volt.

Huszadik profimeccsén, 2009. január 10-én, a magdeburgi Bordelandhalléban szerezte meg a WBO világbajnoki övét az orosz Gyenyisz Inkin egyhangú pontozásos legyőzésével.

Titulusát április 25-én, Krefeldben védte meg a 42 éves új-zélandi Maselino Masoe ellen, a 11. menetben elért KO-val.

2009. szeptember 22-én ünnepre készültünk a pesti SYMA-csarnokban, de óriási meglepetésre a német Robert Stieglitz a 11. menetben technikai KO-val detronizálta Kareszt. Ugyanazon év december 4-én, az ausztriai Söldenben Balzsay a német Eduard Gutknecht ellen próbálkozott, de megosztott pontozással vereséget szenvedett.

2010 júliusában, illetve novemberében könnyebb, felhozó ellenfelek következtek a visszatérés rögös útján, a 38 éves francia Aziz Daarit az 5., a 33 éves szerb Misa Nikolicsot a 4. menetben ütötte ki, mindkét meccset Hamburgban rendezték.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik