Sport

A berni csata, avagy 4-2 a brazilok ellen

A brazil válogatott 4-2-es legyőzésével közelebb került a világbajnoki aranyéremhez az Aranycsapat az 1954-es svájci tornán.

1954. június 27. Bern. A magyar labdarúgó-válogatott remek játékkal, 4-2-re veri Brazíliát a világbajnokság negyeddöntőjében a Wankdorf-stadionban. A mérkőzés több szempontból is különleges volt.

A találkozón az angol Arthur Ellis három játékost is kiállított, mert többször is verekedés tört ki a pályán. A bunyó aztán az öltözőben is folytatódott. A meccset szakadó esőben játszották, a harmadik percben Hidegkuti Nándor góljával már vezettünk is, négy perccel később a vb későbbi gólkirálya, Kocsis Sándor növelte az előnyt. Djalma Santos szépített a szünetig.

A második félidőben Lantos 11-esével már 3-1 volt a mieinknek. A büntető megítélése után brazil újságírók és elöljárók szaladtak a pályára, őket csak a rendőrség tudta kivezettetni. Innentől elképesztő feszültségben zajlott a találkozó, miközben Julinho szépített 3-2-re.

Bozsik József és Nilton Santos a második félidő derekán verekedni kezdett, mindkét játékost kiállították. Kocsis a hajrában beállította a 4-2-es végeredményt, de ekkor már mindkét csapat ámokfutott a pályán – igaz, a brazilok voltak kétségtelenül idegesebbek. Humberto Tozzi lerúgta Lóránt Gyulát, amiért a balhé után Maurinhót is kiállították.

A találkozó magyar góljai:

A találkozón 42 szabadrúgást ítélt a játékvezető – ez akkor soknak számított, nem beszélve a 4 sárga és 3 piros lapról.

Mind a játékvezető, mind Sebes Gusztáv szörnyűnek nevezte a találkozót a meccs után, utóbbi kisebbfajta háborúnak nevezte a meccsen és az utána történteket.

Eredmény – 1954, labdarúgó-vb, negyeddöntő:
Magyarország – Brazília 4-2 (2-1)
Bern, 60 ezer néző, vezette: Ellis (angol)
Magyarország: Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Tóth II, Kocsis, Hidegkuti, Czibor, Tóth M. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv
Brazília: Castilho – Djalma Santos, Pinheiro, Nilton Santos, Brandaozinho, Bauer, Julinho, Humberto Barbosa, Indio Aloiso, Didi, Maurinho. Szövetségi kapitány: Moreira Zezé
Gólszerzők: Hidegkuti (4.), Kocsis (9., 88.), Lantos (60., 11-esből), illetve Djalma Santos (18., 11-esből), Julinho (67.)
Kiállítva: Bozsik (65.), illetve Nilton Santos (65.), Maurinho (88.)

A mérkőzés teljes összefoglalója:

A magyar válogatott az elődöntőben 4-2-re verte Uruguayt, a döntőben viszont – ki ne tudná – 3-2-re alulmaradt az NSZK ellenében. Ezzel világbajnoki ezüstérmet szerzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik