Sport

Nehéz futam vár Kiss Pál Tamásra

A GP3-as betétfutam a valenciai Forma-1-es versenyhétvégén nagy meleget, forró aszfaltot, hosszú, gyors, nehéz városi pályát jelent a magyar pilótának.

Nagy meleg fogadta pénteken a Valencia Street Circuit-on GP3-as mezőnyt. Különleges, nagyon gyors és 5,419 km-es távjával szokatlanul hosszú a pálya, az átlag köridő 2 perces, ami 20-30 mp-cel több, mint a többi helyszínen. Kiss Pál Tamás első alkalommal járt itt, délelőtt a 26., délután a 21. helyen zárta a szabadedzéseket.

A reggeli etap leginkább arról szólt, hogy a Tech-1 Racing barcelonai futamgyőztes magyar versenyzője megtalálja az autóval a legjobb érzést a pályán anélkül, hogy bármit is kockáztatna. Tomi 2:01.149 perces legjobb köre 1.441 másodperccel volt gyengébb a leggyorsabb Tom Dillmanntól.

Délutánra fokozódott a meleg, a második szabadedzésen már 33 celsius fok volt, az aszfalt pedig majdnem 45 fokra hevült, fizikálisan és mentálisan is próbára téve a pilótákat. Kiss Pál Tamás autójának beállításain délutánra módosítottak, mert a telemetrikus adatok alapján kicsit lassúnak tűnt. Így visszavettek kicsit a szárnyból, és módosítottak a futóművön is, az autó így gyorsabb, de a pálya néhány pontján az új beállítások miatt kicsit alulkormányzott lett. Ennek ellenére sikerült az idején javítani majdnem 1.2 mp-et (1:59.954), amivel a Right Guard Racing motorsport program versenyzője a 21. lett.

„Nagyon gyors és nehéz pálya ez, ráadásul én először versenyzem városi ringen. Nagyon jól tudunk együtt dolgozni a csapattal, lépésről-lépésre jobban érzem az autót. Az időjárás próbára tesz, nagyon meleg van, de jó a fizikális felkészültségem, így kevésbé visel meg. Kipróbáltunk néhány aerodinamikai megoldást, melyek bizonyos szempontból előnyösnek mutatkoztak, de egy kicsit alulkormányozottá vált az autó. A pályamérnökömmel mérlegeljük, hogy milyen irányban haladjunk a szombati időmérőre, meg kell még éreznem az autó határait ezen a pályán” – nyilatkozta Kiss Pál Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik