Sport

Völler és Rijkaard köpőpárbaja 1990-ből

Az 1990-es labdarúgó-vb egyik nyolcaddöntőjében az aktuális Európa-bajnok Hollandia a Német Szövetségi Köztársasággal találkozott a milánói San Siro stadionban.

A németek meneteltek a vb-n, míg a hollandok három döntetlennel a hátuk mögött érkeztek a nagy presztízsű párharcra. Az NSZK-t a visszavágás vágya is fűthette, mert két évvel korábban a hazai rendezésű kontinenstornán a németalföldiek kiütötték őket az elődöntőben.

Az 1990-es nyolcaddöntő 22. percében az AC Milan hollandja, Frank Rijkaard csúnyán beleszállt az ellenfél játékosába, Rudi Völlerbe. A játékvezető sárga lapot mutatott a surinami származású védőnek, aki utána leköpte a tizenhatos felé futó sértett ellenfelét. A kakaskodás már itt elkezdődött, de az igazi „sztori” a szabadrúgás elvégzése után történt. Völler egy felpattanó labda után sietett, de a hollandok kapusa Van Breukelen megelőzte az AS Roma csatárját, aki sportszerűtlenül nem húzta vissza a lábát a hálóőrrel szemben.

Természetesen Rijkaard, honfitársa védelmére kelt és újabb „köpészuhatagot” helyezett el Völler hajában. Ezt már a német sem hagyta annyiban és egy hasonló „ajándékot” küldött a Milan sztárjának. Annyi biztos, hogy mindkét hajkorona alkalmas volt ilyen meglepetések befogadására. A találkozó bírója mindkét renitenst kiállította.

Íme, az eset:

A rangadót a németek nyerték 2:1-re, Klinsmann és Brehme találataira csak Ronald Koeman tudott válaszolni – fájó vigasz, hogy köpésben a hollandok voltak jobbak. A Franz Beckenbauer irányította együttes egészen a vb-címig menetelt 1990 nyarán, megszerezve Németország harmadik ilyen trófeáját. A német sajtó az incidens után Frank Rijkaardot a „láma” becenévvel illette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik