Sport

46 éve lett VVK-győztes a Fradi

A Ferencváros 1965. június 23-án legyőzte a Juventust, így megszerezte a magyar futball eddigi egyetlen európai kupagyőzelmét.

A Vásárvárosok Kupája (VVK) az UEFA-kupa és a mai Európa Liga elődje volt, az 1964-1965-ös sorozat pedig kiemelkedő jelentőségűvé vált a magyar futball történetében. A Ferencváros az első fordulóban a cseh Zbrojovka Brno együttese ellen lépett pályára, és a Népstadionban aratott 2-0-s győzelem után (Varga és Albert voltak a gólszerzők), idegenben az 1-0-s vereség is belefért a továbbjutás kiharcolásához.

A következő körben a tokiói olimpián tartózkodó Varga, Novák és Orosz távollétében a Fradi 1-0-ra kikapott Bécsben, a Wiener SC ellen, a visszavágón azonban sikerült javítani. Hazai pályán 2-1-re nyert a magyar együttes, és mivel ekkor még szerencsére nem számított az idegenben lőtt gólok száma, harmadik találkozó következett. A szerencsés sorsolásnak köszönhetően a döntő mérkőzést a Népstadionban rendezték, Albert két góljának köszönhetően pedig sikerült is kihasználni a pályaelőnyt.

Következett az AS Roma, a Fradi pedig ekkor idegenben sem bízta a véletlenre a továbbjutást, Rátkai és Fenyvesi góljával 2-1-re sikerült nyerni az olasz fővárosban. A visszavágón ismét egy góllal bizonyultak jobbnak Alberték (1-0), így várhatták a következő ellenfelet.

Az Athletic Bilbao ellen ismét csak a “rájátszás” döntött (a hazai 1-0-s győzelem után Spanyolországban 2-1-es vereség), de a helyszínről döntő sorsolás megint a magyaroknak kedvezett. A Népstadionban 40 ezer ember figyelte, ahogy Fenyvesi kétszer is beveszi a Bilbao kapuját, valamint született egy öngól is, így a zöld-fehérek egészen magabiztosan léptek az elődöntőbe.

Ahol aztán a Manchester United várt Mészáros József együttesére, a harmadik találkozó pedig ezúttal sem maradt el… Az angolok otthonában Novák és Rákosi gólja is csak a vereség minimalizálására volt elég (3-2 a MU-nak), a visszavágón viszont Novák találatára nem érkezett válasz. Ismét Budapest adott otthont a mindent eldöntő összecsapásnak, ahol Karába és Fenyvesi gólja után 70 ezren tomboltak a lelátókon, az angoloknak pedig csak a szépítésre futotta (2-1). Döntőbe jutott a Ferencváros!

1965. június 23-án a torinói Stadio Communaleban a Juventus volt az ellenfél, a kupa sorsáról egy összecsapás döntött. A 74. percig nem született gól a találkozón, ekkor azonban Novák ívelt a kapu elé, Fenyvesi pedig az olaszok hálójába bólintott. A Juve hiába volt abban az évben szinte verhetetlen hazai pályán, nem sikerült egyenlíteniük, így a magyar együttes nagy bravúrt végrehajtva, 1-0-s győzelmével elhódította a trófeát, amit Mátrai Sándor csapatkapitány vett át.

A Ferencváros a magyar labdarúgás történetének egyetlen nagy európai kupagyőzelmét szerezte 46 évvel ezelőtt (a zöld-fehérek egyébként 1928-ban és 1937-ben megnyerték a Közép-európai Kupát (KK) is). Albertéknak minden bizonnyal még jó ideig nem lesz követőjük a honi futballban…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik