Sport

Isten keze 25 éves

Az 1986-os mexikói labdarúgó-vb egyik negyeddöntőjében Argentína az ősi rivális Angliával találkozott. A június 22-én lejátszott meccsen született a történelem talán legérdekesebb gólja.

Az Azték-stadion közönsége az 51. percben azt láthatta, hogy egy Diego Maradona-Valdano összjáték után előbbi megelőzi Peter Shiltont, az angolok kapusát, és a hálóba tereli a labdát. A „háromoroszlánosok” játékosai reklamálni kezdtek a tunéziai játékvezetőnél, de az afrikai sípmestert ez nem hatotta meg, és megadta a gólt.

A visszajátszásokból jól látszódott, hogy a Napoli sztárja a kezével sodorta a labdát a kapuba. Maradona a meccs után azt nyilatkozta, hogy a mutatvány „Isten keze” volt. A rangadó krónikájához az is hozzátartozik, hogy az 55. percben újra Maradona jegyzett találatot, de ezúttal egy gyönyörű cselsorozat végén.

Maradona legendás találata:

Ezt meg is megválasztották a világbajnokságok történetének legszebb góljának. Az angolok Gary Lineker révén csak a szépítésig jutottak, a dél-amerikaiak pedig elhódították a torna végén második világbajnoki címüket.

Rengetegen próbálták utánozni az argentin zsenit, de nagyon kevesen jártak sikerrel. Raúl, Messi vagy Maradona veje, Agüero is szeretett volna „kezeskedni” néhány gólról. A magyar labdarúgók közül, Gera Zoltánnak akadt egy hasonló jelenete. A 2001-es BL selejtezőjében a Ferencváros csatára ütötte a labdát a hálóba, de a játékvezető résen volt, és nem adta meg a szabálytalan gólt. A Fradi gól nélküli döntetlent játszott a Hajduk Split ellen.

Gera Zoltán próbálkozása:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik