Sport

Lakatos, Káté: álom maradt az érem

Lakatos István (49 kg) és Káté Gyula (64) nem jutott a legjobb négy közé az ankarai ökölvívó Európa-bajnokságon.

Az Eb előtt tíz napig Tatán edzőtáborozott a bolgár válogatott – meg a magyar. A közös kesztyűzések során a papírsúlyú Lakatos István és Georgi Andonov sokszor összecsapott, és Kovács László szövetségi kapitány elmondása szerint a kecskeméti srác jól jött ki ezekből a párharcokból. Ennek tudatában bizakodva vártuk kettejük összecsapását az Ankara Spor Salonu névre keresztelt sportcsarnokban.

Sajnos, ugyanaz történt, ami oly sok magyar bokszoló meccsén itt az Eb-n: Lakatos hátrányba került az első menetben, mintha kötelező lenne a mieinknek, hogy „átaludják” az első három percet, és aztán majd vesztett pozícióból kíséreljék meg a lehetetlennel határost – a fordítást.

Lakatosnak sem sikerült, már csak azért sem, mert a 4:2-re elbukott első menet utána második is elúszott (2:7), és 4:11-ről még senkinek sem sikerült felállnia ezen a versenyen. Konkoly István tanítványának sem. Hiába nyerte meg 6:4-re ezt az etapot, összesítésben 15:10-re Andonov győzött, és lett minimum bronzérmes.

„A bolgár verhető ellenfél volt, sokat lendíthetett volna Lakatos pályafutásán, ha élete első Európa-bajnokságáról éremmel megy haza…” – kesergett Kovács kapitány.

Káté Gyulának nem ez az első Eb-je, az viszont lehet, hogy az utolsó, hiszen már 29 éves az Unió-Kispest négyszeres Eb-érmes, kétszeres vb-harmadik bunyósa, a magyar amatőr boksz utolsó évtizedének állócsillaga.

Gyuszi 2004 (Pula) óta minden Eb-ről éremmel tért haza, sajnos, most megszakadt ez a remek széria. A nála fiatalabb olasz Vincenzo Mangiacapre ugyanis 22:14-es pontozással legyőzte csapatkapitányunkat.

Az első menet immár „hagyományosan” elment (2:4), aztán a második (5:8), sőt, a harmadik (7:10) is. Az 22 éves olasz igen magabiztosan, helyenként már-már hetykén bokszolt, nem tisztelte Kátét, akitől pedig egy éve 9:4-re kikapott a moszkvai Eb negyeddöntőjében. Ugyan kapitányunk mindent megtett a harmadik menetben, egyszer-egyszer tisztán állon is vágta az olasz, de az is be-betalált. A meccs után Kátét elvitték doppingvizsgálatra, így edzői értékeltek.

„Gyuszi nagyon sokszor fennakadt ellenfele jobbkezesén…” – állapította meg Kovács kapitány.

„Őrségváltás tanúi vagyunk ezen az Eb-n, a húsz év körüli korosztály bátran, nagy önbizalommal lép fel trónkövetelőként. Sajnos, Gyuszinak idén a nemzetközi eredményei nem voltak jók, kis túlzással többször kikapott, mint pályafutása során összesen. Ilyen előzmények után nehéz éppen az Eb-n remekelni…” – ezt Szántó Imre, Káté klubedzője tette hozzá.

Az esti programra még két éremesélyünk maradt, a 81 kilós Szellő Imre török, a szupernehézsúlyú Bernáth István olasz ellenféllel próbálkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik