Sport

Bacskai meglepetésre kiesett az ökölvívó-Eb-n

A 69 kg-osok között címvédő Bacskai Balázs vereséget szenvedett francia riválisától, így már a 16 között búcsúzott az ankarai ökölvívó Európa-bajnokságon.

A pénteki első meccsén szép, meggyőző boksszal győztes címvédő Bacskai azzal az Adriani Vastine-nal küzdött meg, akinek testvérét a tavalyi moszkvai döntőben leiskolázta, de nem csupán ezért várt mindenki győzelmet a Vasas versenyzőjétől.

Bacskai Balázs a 2009-es milánói világbajnokság óta mindössze egyszer kapott ki, ezért meg sem fordult a fejünkben, hogy már a legjobb tizenhat közé sem kerül be az ankarai ökölvívó Európa-bajnokságon.

Az igazság az, hogy már bemutatkozása alkalmával, az angol Scott Cardle ellen sem úgy kezdett Bendzsi, ahogy reméltük, de akkor még a visszafogott első menet után magabiztosan fordított, és 17:10-re nyert. Most az első menetet 4:3-ra veszítette el a pontozóknál, a másodikat 4:4-re hozta, azaz egypontos hátrányból kezdte a hajrát. Sajnos, többször is lenyomta fáradó, ravasz taktikával bokszoló ellenfele fejét, a levegőben lógott az intés – Kovács László szövetségi kapitány be is kiabált neki a ringbe, hogy vigyázzon erre -, és amikor a spanyol vezetőbíró megintette Bacskait, már éreztük, hogy elment a meccs. El is ment, 20:13-mal.

Bacskai szó nélkül ment ki a csarnokból, magányra vágyott, teljesen érthető módon, hiszen nem könnyű megemészteni egy ilyen váratlan vereséget, pláne, ha az ember a magyar válogatott aranyesélyesének számít. Apja is csak a pontozás arányán álmélkodott („Húsz-tizenhárom? Hihetetlen…”), érezni lehetett a hangsúlyából, hogy nála nem Bendzsiveszítette el a meccset. De hát mutasson valaki egy édesapát, aki szerint a fia kikapott…

Kovács kapitány is keresgélte a szavakat: „Kikapott? Nem kapott? Nehéz… Szerintem szűken ő győzött, de az is igaz, hogy sokszor ültek a francia balhorgai.”

Szántó Imre, a rutinos mesteredző – Káté Gyula és Harcsa Zoltán trénere, korábban Kovács „Kokó” István mentora – fején találta a szöget: „Ilyesmi előfordul, Kokó is kikapott az 1995-ös berlini világbajnokságon, aztán megnyerte az atlantai olimpiát. Túl kell lépni ezen a vereségen, az élet megy tovább.”

Bacskait megelőzően az 52 kg-osok között érdekelt Kalucza Norbert az esélyeknek megfelelően simán, 28-11-re kikapott a tavaly 54 kg-ban bronzérmes walesi Andrew Selbytől.

Hétfőn Nagy Krisztián (56 kg), Káté Gyula (64 kg), Harcsa Zoltán (75 kg), Szellő Imre (81 kg) és a szupernehézsúlyú Bernáth István lép szorítóba a legjobb nyolc közé kerülésért, Lakatos István (49 kg) pedig kedden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik