Sport

Pars és Kürthy is győzni tudott az atlétikai csapat-Eb-n

Pars Krisztián nagyszerű, 80,14 méteres eredménnyel megnyerte a férfi kalapácsvetést, az Izmirben zajló I. osztályú atlétikai csapat Európa-bajnokság első számát.

A szombathelyiek Eb-bronzérmese – a viadal honlapja szerint – az első sorozatban önmagához képest visszafogottan, mindössze 75,48 méterrel kezdett, ennek ellenére már ezzel a dobásával is győzött volna. Két érvénytelen kísérlet után azonban Pars megrázta magát, s negyedik, utolsó dobására 80 méter felé repítette a szert.

A vert mezőnyben volt többek között az olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus (72,77 méter) is.

Pars Krisztián kalapácsvető-sikere után Kürthy Lajos is megnyerte számát, a férfi súlylökést az Izmirben zajló I. osztályú atlétikai csapat Európa-bajnokságon, melyen Deák Nagy Marcell junior magyar csúccsal lett második férfi 400 méteren.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az idén már 20,20 métert is lökő Kürthynek ezúttal nem kellett igazán nagyot dobnia, 19,02 méteres első kísérletével fölényesen lett első.

A mindössze 19 éves Deák Nagy remekül futott, és 46.01 másodperccel ért célba a szám Európa-bajnoka, a belga Kevin Borlee (45.61 másodperc) mögött. A fiatal futó két századot javított tavaly felállított egyéni rekordján.

A magyar csapatnak férfi 400 méter gáton Koroknai Tibor (51.28 másodperc) szerzett egy harmadik helyet is.

Korábban Pars Krisztián 80,14 méterrel győzött kalapácsvetésben.

Az először három éve kiírt, és a korábbi csapat Európa Kupa rendszerére épülő Eb I. osztályában Magyarország tavaly Budapesten az ötödik helyen végzett. Idén Belgium, Horvátország, Finnország, Görögország, Írország, Hollandia, Norvégia, Románia, Szlovénia, Svájc és Törökország válogatottjai az ellenfelek. A kétnapos viadalról az első három jut fel a legjobbak közé, míg az utolsó kettő esik ki a II. osztályba.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a csapat 136 pontot szerzett szombaton, így mindössze fél ponttal van lemaradva a hatodik hollandoktól, és 14,5 ponttal a harmadik, még éppen feljutó helyen álló norvégoktól.

Ajánlott videó