Sport

Megtépáznák a bringások stábjait

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség a doppingvétségen ért versenyzők visszavonulásul után nem dolgozhatnának a szakmában.

Az UCI szerint az új szabály július elsején lép életbe, de visszamenőleg nem lesz érvényesíthető, azaz nem veszélyezteti azokat a jelenlegi csapatvezetőket, akik egykor pozitív doppingtesztet produkáltak.

Az idei Tour de France két legnagyobb esélyesének istállójában például egyaránt van ilyen sportvezető: így a luxemburgi Andy Schlecket foglalkoztató Leopard-Treknél Kim Andersen sportigazgató versenyzőként háromszor bukott le, míg az elhíresült marhahúsos doppingügybe keveredett spanyol Alberto Contador együttesének, a Saxo Bank főnöke, Bjarne Riis 1996-os Tour-győzelmekor doppingolt.

A szabály értelmében az a versenyző, akit kétéves, vagy annál hosszabb eltiltással sújtanak a doppingelőírások megsértése miatt, az a jövőben semmilyen pozícióban nem vállalhat munkát egyetlen csapatnál sem, azaz nemcsak vezető nem lehet, de edzőként, szerelőként, sofőrként és orvosként sem alkalmazhatják.

Ez elég súlyos döntésnek tűnik, tekintve, hogy a doppingbotrányba keveredett és két évet kapott versenyzők névsora meglehetősen hosszú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik