Sport

Harcsa bekapta Jablonskit

Harcsa Zoltán szép győzelemmel mutatkozott be az ankarai ökölvívó Európa-bajnokság pénteki nyitónapján, így bejutott a 75 kg-os kategória nyolcaddöntőjébe.

Tizennyolc évesen fölényes győzelemmel rajtolni egy felnőtt Eb-n – minden tinédzser álma. Ez most sikerült Harcsa Zoltánnak, az Unió-Kispest középsúlyú ökölvívójának a pénteken megkezdődött ankarai férfi Európa-bajnokságon.

A kispesti bunyós a sportág nagy reménysége, tavaly bronzérmet szerzett Szingapúrban, az ifjúsági olimpián. Szántó Imre, a legendás mesteredző irányítja a tehetséges sportoló fejlődését, s meg is látszanak a Szántó-iskola félreismerhetetlen jegyei: technikás boksz, gazdaságos mozgás, ügyes elhajlások, olykor sziporkázó sorozások.

Az Eb nyitányára rendelt ellenfél, a lengyel Tomasz Jablonski tisztes iparos, semmi több, ennek megfelelően Harcsa győzött is 19:12-re, bejutott a legjobb tizenhat közé, csak a második menetben volt apróbb hullámvölgye a magyar versenyzőnek.

Jellemző Harcsa maximalizmusára, hogy önkritikusan értékelte teljesítményét, szerinte ennél már sokkal jobban is bokszolt, például tavaly szeptemberben, Szingapúrban.

„Ha ennyire igényes önmagával szemben, még sokra viheti” – jegyezte meg Kovács László szövetségi kapitány.

Harcsa a következő fordulóban a grúz Dzsaba Hoszitasvilivel mérkőzik, már a nyolc közé jutásért.

Amúgy az Eb-n debütál az új pontozási rendszer, amely – az AIBA-vezérkar reményei szerint – igazságosabb lesz az eddiginél, és kizárja a bírói csalásokat. Ha mindez sikerül, akkor az első ilyen szisztéma lesz a sporttörténelemben…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik