Sport

Varga Zsolt a színpadon

Borsik Richárd

2011. 06. 14. 18:53

„A fókuszpontod mindig a jólét érzésén legyen…” Beszélgetés Varga Zsolt olimpiai bajnok vízilabdázóval.

Varga Zsolt a 2000-es olimpiai bajnok vízilabdacsapat egyik vezéregyénisége volt, nem véletlenül, magabiztossága még most is a régi. Az FTC játékosa nemrég egy kereskedelmi konferencián előadást tartott „Ismerd meg a győztesek titkát” címmel. A közönség arcai sokat elárultak: nézték a majd kétméteres óriást, aki beszél, gesztikulál, elgondolkodtat és megnevettet.

– Úgy tűnt, otthonosan mozog a színpadon.

– Már többször kaptam meghívást élménybeszámolóra, de még sosem beszéltem ennyi ember előtt. Nagyon izgultam! A téma pedig nehéz, hiszen a kitartásról, a küzdeni akarásról szólt, arról, hogyan lehetünk sikeresek. Több órát tudnék erről beszélni, mindegy, hogy a magánéletről, sportról, vagy üzletről van szó. Az alapok ugyanazok, csak le kell fordítanunk a saját céljaink „nyelvére”.

– A lámpaláz elmúlik egy idő után?

– Igen, de ettől függetlenül nagyon izgulok. A mai napig is, minden meccs előtt, legyen az sima bajnoki vagy rangadó. Bő negyed évszázada pólózom, de még most is van bennem természetes izgalom. Ezt nem lehet kinőni, de ma már nem tartom kellemetlen, rossz dolognak az izgulást, nem akarom palástolni.

– Mit jelent a siker, meg tudná fogalmazni?

– Rengeteg összetevője van. A pozitív gondolkodás számomra nem azt jelenti, hogy sulykolom magamba: jó vagyok, képes vagyok rá, hanem azt, hogy a rosszban, a kudarcban is megtalálom azt, ami előre visz. A Sydney olimpia után jutottam el oda, hogy azt éreztem: nyerő játékos lettem, még akkor is, ha fáradt vagy formán kívül vagyok. Ez fejben dől el, de kellett hozzá, hogy elérjem a gyermekkori célom. A világon a legjobb akartam lenni azon a poszton, ahol játszom, ez sikerült.

– A Fradi csak hatodik lett idén a bajnokságban, ez csalódás?

– Az év közbeni nehézségeket és a nem mindig egységes csapatot figyelembe véve nem gondolom annak. Tudtuk, hogy nehéz lesz a négybe kerülés, nem jött össze, megyünk tovább. Ami engem illet, maradok még egy évet a Fradiban, de nem centerként. Már nem bírok a fiatal, nálam erősebb és nagyobb bekkekkel. balkezes révén előnyöm van, úgy beszéltük meg Ambrus Tamás trénerrel, hogy csak szélen játszom a következő szezonban. Lehet majd olyan meccsem, ahol nem kerülök vízbe, csak akkor, ha a csapatnak szüksége van rám.

– Lesznek újítások, új játékosok?

– Sokan távoznak a csapatból, de egy fiatal gerinc megmarad, velük lehet tovább építkezni. Egy új, teljesen más mentalitású csapatot szeretnénk építeni, az öregeknek is fontos szerep jut. Visszatér Székely Bulcsú is, vele együtt könnyebb lesz a csapat irányítása.

– Mi lesz a szezon után? Edzősködés például?

– Már szóba került, hogy az utánpótlással foglalkozzam, de egyelőre ez még csak terv. Szívesen maradnék a Fradinál, de a nevelőegyesületem, a KSI is remek lehetőség lenne arra, hogy fiatalokkal foglalkozzam.

– Mivel foglalkozik a pólón kívül Varga Zsolt?

– Jelenleg főleg a tőzsdével. Lassan vége a sportolói karrieremnek, civil foglalkozás után kell néznem. A tőzsde kiapadhatatlan forrás, akik rendesen foglalkoznak vele, és tanulnak, sokra vihetik az üzleti életben. Még csak most tanulom ezt a fajta üzleti gondolkodást, a pénzkezelést, de egyelőre nagyon tetszik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.