Sport

Kitüntették az 1956-ban olimpiai bajnok női tornászcsapatot

Magyar Tornasportért Díjat kapott az 55 éve rendezett melbourne-i olimpián aranyérmes női tornász kéziszercsapat.

A honi szövetség (MATSZ) által rendezett budapesti ünnepségen az ötszörös ötkarikás aranyérmes Keleti Ágnes, valamint Bodó Andrea, Kertész Alíz, Tass Olga és Köteles Erzsébet is jelen volt, az együttes hatodik tagja, Korondi Margit, illetve a melbourne-i játékokon tartalék Nagy Márta pedig internetes videokapcsolaton keresztül csatlakozott a társakhoz.

A tornásznők – akik a MATSZ legmagasabb kitüntetését kapták meg – egyaránt hangsúlyozták, pályafutásuk legnehezebb időszakában nyertek olimpiai aranyat. “Az itthoni események miatt nem volt könnyű számunkra Magyarországtól és a családjainktól távol versenyezni, de a sport önfegyelmet adott, s tudtuk, hogy helyt kell állnunk” – emlékezett vissza Tass Olga.

A 90 esztendős Keleti Ágnes hasonlóképpen idézte fel az 1956-os játékokat, kiemelve, hogy a sportág szeretete segített neki a gyakorlat hibátlan bemutatásában. “Bármi is történt közben Magyarországon, a torna volt az életem, ez volt az a művészeti ág, amely megihletett – fogalmazott. – Büszke vagyok erre az aranyéremre és a lányokra is, akikkel nagyszerű volt egy csapatban versenyezni.”

Magyar Zoltán, az MATSZ elnöke azt mondta, ilyen ünnepség keretében ez a társaság még nem találkozott, tulajdonképpen 55 év után először vannak így együtt. “Hiába telt el 20 év a női csapat és az én olimpiai bajnoki címem között, mégis azt kell mondjam, hatással volt a pályafutásomra ez a kéziszercsapat, és a gyakorlat is, amellyel győztek” – fogalmazott az elnök.

A csapat tagjai hétfőn Elnöki Érdemérmet vehettek át Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik