Sport

Factum: munka és előrelépés

A Factum Sport Debrecen az elmúlt szezonban az utolsó előtti helyen végzett a férfi kosárlabda-bajnokságban, hat győzelme mellé huszonöt vereséget elkönyvelve.

A februárban kinevezett vezetőedző, Mika Turunen ennek ellenére bizakodó és komoly előrelépésre számít a következő bajnokságban. A finn mester csapata honlapján újszerű edzésmódszereiről is beszélt.

„21 éve vagyok felnőtt kosárcsapatnál edző, nyertem pár bajnokságot és európai kupákba vezettem együtteseimet, van tehát tapasztalatom. Ami a Factumot illeti, azt vallom, nyáron tudsz igazán játékost faragni valakiből, ekkor van rá mód, hogy egyénileg is többet foglalkozz velük. Május 7-én volt az utolsó tétmérkőzésünk és a játékosok maguk is akarták, hogy ne menjünk el egyből pihenni. Ezért a következő évadra már május 16-án elkezdtük a gyakorlást, egyedüliként a magyar mezőnyben.”

Turunen egy teljesen új szisztémát igyekszik meghonosítani Debrecenben. A heti nyolc-tíz edzés egy része az atlétikai futópályán és a konditeremben zajlik. A cél egyértelmű: erősebbé és gyorsabbá tenni a játékosokat. A labdás edzéseken még az egyéni képzésen van a hangsúly. A szakember szerint nyáron sokat lehet előrelépni és kellő szakmaisággal, odafigyeléssel a sérülések veszélyét is csökkenteni tudják. A felkészülés első néhány hete alatt az alapokat akarják megteremteni, hogy aztán augusztusban sokkal több kosárlabda és csapattaktika kerüljön elő.

Turunen a jövő évi keret alakulásáról is beszélt, ami legalább olyan fontos, mint a megfelelő alapozás.

„Augusztus vége előtt ki fogok választani kilenc magyar kosarast, ők az első csapatban kapnak helyet. Ez a keret egészül ki három légióssal. Az első csapat és az U23-asok többször is együtt fognak edzeni, de időnként csak a legjobb tizenkét játékos gyakorol külön. Mindig figyelemmel követem majd az utánpótlás munkáját is, tehát lesz lehetőség onnan feljebb kerülni, illetve oda visszalépni az első keretből is.”

És hogy mi várható a következő szezonban a debreceni férfi kosarasoktól? A finn vezetőedzőnek erről is konkrét képe van:

„A bajnoki rajtig kész lesz a saját stílusunk, ami reményeim szerint kifejezetten élvezhető kosárlabdát jelent, rengeteg futással és agresszív védekezéssel. Az első hatban lesz a csapat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik