Sport

NBA: visszavonul a Diesel

Shaquille O’Neal, az észak-amerikai profiliga egyik legdominánsabb centere 19 esztendő után hagy fel profi karrierjével.

A testméreteivel (manapság 216 centiméteres és 147 kilós) kisebb hegyomlást idéző center egy közösségi oldalon jelentette be a szurkolóknak, hogy nincs tovább.

A már 39 éves játékos az 1992-es játékosbörze (draft) első helyén kelt az, az akkor mindössze három esztendős franchise, az Orlando Magic csapott le rá. 1993-ban rögvest az év újoncának választották, majd Michael Jordan után először fordult elő, hogy egy zöldfülűt beszavaztak a szurkolók az idényfelező gálaelőadás, az All-Star kezdőjébe.

Shaq fiatalon elérte, hogy miatta pár csarnokban jobban megerősítsék a palánkokat:

A floridai évei alatt masszív dupla-duplát hozó, Diesel (és számos más) becenévre hallgató Shaq 1996-ban aláírt a Los Angeles Lakersszel egy hét évre szóló, 121 millió dollárt magába foglaló szerződést. Csatlakozott hozzá az ekkor még csak nagy reménységnek tartott Kobe Bryant, majd 1999-ben Phil Jackson vette át a gárda irányítását – ezzel pedig egy fantasztikus sikersorozat vette kezdetét.

A Lakers zsinórban három bajnoki címet zsebelt ne (three-peat-nek hívják arrafelé), 2004-ben a Detroit Pistons a döntőben vetett véget a Los Angeles-i dominanciának. Eddigre Shaq és a már szupersztárrá váló Kobe között elmérgesedett a viszony, a center ráadásul sok kritikát is kapott az elbukott finálé miatt, így választás elé állította a vezetőket: ő vagy Bryant mellett álljon ki a klub. Július 14-én cserélték el Miamiba.

A karrierje néhány fontosabb pillanata:

A Heatnél egy újabb feltörekvő játékossal, Dwyane Wade-el hozta össze a sors, vele pedig 2006-ban sikerült legyőzni a Dallas Maverickset az NBA nagydöntőjében – érdekesség, hogy most fut a párharc amolyan visszavágója a két csapat között.

A következő idényre rányomta bélyegét a sok sérülés, majd a formája is visszaesett, így 2008 elején az akkor ligautolsó Heattől tette át a székhelyét Arizonába, a Phoenix Sunshoz. Steve Nashékkel karöltve nem alkotott maradandót, így nem sokkal később aláírt a Cleveland Cavaliershez, saját ígérete szerint bajnoki gyűrűhöz akarta segíteni LeBron Jamest – nem jött össze, utolsó csapata, a Boston Celtics 4-2-vel ejtette ki a Lovagokat a rájátszásból a második körben.

A Keltáknál aztán már a sérüléseké volt a főszerep, majd miután a Boston kiesett a szupersztárokkal teletűzdelt Heat ellen, a szezon is korán véget ért számára.

Június 1-én jelentette be visszavonulását.

O’Neal a válogatottban is pályára lépett, 1994-ben világbajnokságot, két évvel később Atlantában olimpiai aranyat nyert hazájával.

A New Jersey-i születésű Shaq a pályán kívül is tevékeny volt, már karrierje elején raplemezeket jelentetett meg, de a videojátékok és a reality showk sem hiányozhattak karrierjéből, hogy a filmszerepeit ne is említsük – utóbbiak közül a Kazaam, a szellem az Acélzsaru és a Horrorra Akadva 4 lehet ismertebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik