Sport

A magyar-német előtt: jobb a mérlegünk

A magyar női kézilabda-válogatott sorsdöntő világbajnoki selejtezőmérkőzéseket játszik Németország ellen az előttünk álló két hétvégén.

A párharc első mérkőzését vasárnap este fél héttől Balingenben rendezik, míg a visszavágót jövő hét szombaton a győri Magvassy Sportcsarnokban bonyolítják le. A párharc győztese vehet részt a decemberi brazíliai világbajnokságon, amely tornán a 2-7. helyezett csapatok jogot szerezhetnek arra, hogy szerepeljenek a 2012-es olimpiai kvalifikációs tornán.

Hosszú tehát az út az ötkarikás játékokig. A németek és a mieink is egy rosszabbul sikerült Eb-szereplés után várják a csatát. Előbbi együttes a csoportjából sem jutott tovább, míg a magyar válogatott a 10. helyen fejezte be a kontinensviadalt.

A két csapat eddig 23 alkalommal találkozott egymással: a mieink 16-szor nyertek, a németek 5-ször diadalmaskodtak, két esetben döntetlen született. A legutóbbi ikszet a 2007-es világbajnokságon játszottuk, akkor tetemes hátrányból jöttek vissza Németh András tanítványai.

Íme, a mérkőzés utolsó két perce:

Az akkori középdöntős meccsen a mieinktől Görbicz Anita volt a legeredményesebb 8 góllal, míg a németektől Grit Jurack talált be legtöbbször az ellenfél kapujába, összesen 6-ot lőtt. Legutóbb 2010 szeptemberében küzdöttek meg egymással a felek, akkor a Mátéfi-csapat 22:19-re diadalmaskodott.

A három évvel ezelőtti pekingi olimpián is összefutottunk a csoportban, akkor a Hajdu János irányította magyar válogatott a maga javára tudta fordítani a találkozót, és 25:24-re diadalmaskodott egy a végletekig kiélezett mérkőzésen.

Az idei szezonban válogatott szinten nem találkoztunk még a németekkel, de hazánk klubcsapatai igen. A Bajnokok Ligája első csoportkörében a Lipcse oda-vissza megverte a Bulath Anitával, Juhász Gabriellával és Szabó Valériával felálló Debrecent. Pozitív élmények is akadnak, hiszen a BL második felvonásában a Győr kétszer simán legyőzte a német válogatottakkal felálló lipcseieket. A KEK-sorozatban a Ferencváros a negyeddöntőben azt a Viborgot búcsúztatta, ahol két német sztár, Jurack, illetve Althaus is szerepelt.

A magyar válogatott 1993 óta minden világeseményre kijutott, azóta hibátlan a mérlege a selejtezők során. A két évvel ezelőtti vébére északi szomszédunkon, Szlovákián át jutottunk ki. Ha a Mátéfi Eszter vezényelte gárdának nem sikerülne kijutnia a világbajnokságra, akkor az 1990-es mundiál óta először maradnánk le a nagy világeseményről.

Olimpiát pedig legutóbb 1992-ben rendeztek a magyar női válogatott nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik