Sport

Jön a videobíró a kosárlabda-bajnokságban

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége küldöttgyűlésén a sportágat érintő forradalmi változásokról is döntött.

Az MKOSZ elnöksége – látva a sajtóközleményekben olvasható döntéseket – a csapatok anyagi helyzetének bebiztosítására törekedett és arra, hogy rábírja őket a racionális gazdálkodásra.

A testület évente kétszer (a szezon elején és a félidőnél) ellenőrzi, hogy van-e lejárt és kiegyenlítetlen tartozásuk a kluboknak a játékosok irányában. A kötelezettséget nem teljesítő csapatot kizárják a felsőházból. A szezon kezdetén az elismert tartozás fennállása esetén a klubok nem igazolhatnak profi játékosokat. A mérkőzésekre nevezett tizenkét játékosból három lehet külföldi.

Nagy változás – elsőként a hazai csapatsportágak világában -, hogy a felsőházban alkalmazzák majd a videobírót a vitás esetek tisztázására.

A férfiaknál 14 csapatos bajnokságot indítanak októbertől, az alapszakasz végén a két utolsó játszik a kiesés elkerüléséért (két győzelemig tart majd a párharc). Alsóházi rájátszás nem lesz, ott az alapszakasz végeredménye rangsorol. A nemzetközi kupákban induló csapatok kedvezményeket kapnak a külföldi játékosok licenszdíjából.

Az ülésen – a Szakmai Bizottság előterjesztése alapján – az Elnökség megválasztotta a 2010/11-es bajnoki év legjobbjait is. Ezek alapján az év legértékesebb férfi játékosa Hanga Ádám, női játékosa Honti Kata lett, míg a férfi vonalon Pór Péter, a hölgyek mezőnyében Székely Norbert lett a legjobb vezetőedző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik