Sport

Busquets apukája és a Barca-United meccsek

Szupermeccset rendeznek a Bajnokok Ligája döntőjében szombaton, amikor is a londoni Wembley-ben a Barcelona és a Manchester United csap össze.

Nem először, hiszen korábban tíz alkalommal már találkoztak egymással az európai kupákban. Háromszor a Barcelona, háromszor a Manchester United győzött, négy alkalommal pedig döntetlen lett az eredmény: a számok is kiegyenlített mérleget mutatnak.

Néhány érdekesség: Paul Scholes éppen a Barca ellen mutatkozott be a Bajnokok Ligájában 1994-ben, Ryan Giggs és Pep Guardiola (a Barca jelenlegi vezetőedzője) pedig még találkozott is abban a szezonban a pályán.

A United és a Barcelona eddig két döntőt játszott egymással. 1991-ben az UEFA-kupa döntőjében, Rotterdamban a United szerezte meg a trófeát (2-1), ez volt Ferguson első európai kupagyőzelme az angolokkal. Azon a találkozón a Barca kapujában Carles Busquets állt, a mai Barca védőjének édesapja. A két gólt Mark Hughes, a Fulham jelenlegi vezetőedzője lőtte, a Barcából Ronald Koeman volt eredményes.

A találkozó összefoglalója:

1991 – UEFA Kupa-döntő:
Manchester United – Barcelona 2-1 (0-0)
Manchester United: Sealey, Irwin, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan, Robson, Ince, Sharpe, McClair, Hughes.
Barcelona: Busquets, Nando, Alexanco (Pinilla 72), Koeman, Ferrer, Goicoechea, Bakero, Eusebio, Beguiristain, Laudrup, Julio Salinas.
Gólszerzők: Hughes (67., 74.), illetve Koeman (79.)

 

Napra pontosan két évvel ezelőtt viszont (2009. május 27-én) a Barcelona 2-0-ra verte az angolokat a másik fináléban, történetesen a Bajnokok Ligája döntőjében. Guardiola abban az évben a spanyol bajnokságot, a kupát, a szuperkupát, a Bajnokok Ligáját és az európai szuperkupát is megnyert a katalánokkal.

Gyorsan vezetést szerzett a Barca Eto’o jóvoltából, és bár nyomott, nyomott a Ferguson-legénység, a második gólt is a spanyolok szerezték: Messi fejesgóljára sokan még mindig emlékeznek. Ez volt a Barca harmadik elsősége a sorozatban.

A találkozó összefoglalója:

2009 – Bajnokok Ligája-döntő:
Barcelona – Manchester United 2-0 (1-0)
Róma, 62 467 néző, vezette: Busacca (svájci)
Barcelona: Valdés – Puyol, Touré, Piqué, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto’o, Henry (Keita 72). Vezetőedző: Pep Guardiola
Manchester United: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidić, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tévez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney. Vezetőedző: Sir Alex Ferguson
Gólszerzők: Eto’o (10.), Messi (70.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik