Sport

Sikeres szökés a Girón, Contador őrzi előnyét

Az olasz Eros Capecchi nyerte a Giro d'Italia kerékpáros körverseny 18. szakaszát, miközben az összetett élmezőnyében nem történt változás.

A megszokotthoz képest könnyebb nap a Giro mezőnyére, Morbegno és San Pellegrino Terme között 151 kilométert kellett megtenniük a kerekeseknek, egy kategorizált emelkedővel a szakasz során (a 9,2 kilométer hosszú, átlagban 7,3 százalékos Passo di Gandát kellett megmászni).

A mezőny nagy iramot diktált, ennek köszönhetően csak 48 kilométerrel a vége előtt alakult ki egy életképes szökés, ekkor tizennyolcan tudtak elszakadni. Nem sokkal később azonban érkezett az emelkedő, ami megrostálta a szökevénycsoportot: a hegyi hajrához érve már csak Capecchi, Seeldraeyers és Pinotti volt elől, a főmezőny pedig alaposan le volt maradva.

A hajrában nagy taktikai csata után végül a jókor meginduló Capecchi győzött, a második Pinotti, a harmadik Seeldraeyers lett. Az összetettben Contador továbbra is őrzi jelentős előnyét.

Giro d’Italia, 18. szakasz (Morbegno-San Pellegrino Terme, 151 km)
1. Eros Capecchi (olasz, Liquigas) 3:20:38 óra
2. Marco Pinotti (olasz, HTC-Highroad) azonos idővel
3. Kevin Seeldraeyers (belga, Quickstep) azonos idővel

Az összetettben:
1. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank) 71:45:09 óra
2. Michele Scarponi (olasz, Lampre) 4:58 perc hátrány
3. Vincenzo Nibali (olasz, Liquigas) 5:45 perc hátrány
 

Csúszik Contador CAS-meghallgatása

Mégsem kerül sor júniusban a doppingvétséggel vádolt Alberto Contador sportdöntőbírósági (CAS) meghallgatására, így aztán a spanyol kerékpáros esélyei jelentősen megnőttek, hogy részt vegyen a júliusi Tour de France-on. Luis Sanz, a spanyol szövetség jogi képviselője csütörtökön jelentette be: elképzelhető, a védelem halasztást kér, hogy még több dokumentációt tudjon a CAS rendelkezésére bocsátani. A CAS délután közölte, beleegyezett a halasztásba, hogy “mindkét fél megfelelően fel tudjon készülni a meghallgatásra”.

A lausanne-i székhelyű bíróság eredetileg június 6. és 8. között hallgatta volna meg Contadort, de az újabb egyeztetéseket követően a CAS saját közlése szerint amilyen hamar csak lehet, vélhetően a jövő héten tűzi ki az új dátumot. Sanz szerint az sem kizárt, hogy csupán szeptemberben lesz ítélet. A világ jelenlegi legjobb országúti bringása addig versenyezhet, amíg a CAS másként nem határoz, illetve a Tourtól akkor maradhatna távol, ha a szervezők a francia viadalon való részvételt megtiltanák számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik