Sport

NFL: szabálymódosítások a sérülések ellen

Az észak-amerikai profiliga csapattulajdonosai a súlyos sérülések elkerülése végett új szabályokat léptettek életbe.

Kedden Indianapolisban üléseztek az NFL csapatok tulajdonosai, akik a lockout eredményeként, a játékos szakszervezet beleegyezése nélkül változtathatnak a szabályrendszeren. Ennek értelmében a 2011-es NFL szezonra több változtatást is alkalmaztak, elsősorban a sérülések elkerülése miatt.

A módosítandó szabálykör, az évről évre terítéken lévő, védtelen játékosok megóvása. A szezon közben előforduló súlyosabb sérülések vezettek el odáig, hogy több pontban szigorították a test-test elleni küzdelmet. 15 yardos büntetést jelent, ha sisak találkozik sisakkal, ezzel vetne véget a fejsérüléseknek a liga.

2011-től védtelennek számít az a játékos is, aki még nem készült fel az ütközésre, vagyis a védőknek időt kell erre hagyni, és csak azután szerelhetnek. A játékosokat ezentúl nem lehet megütni a fejükön, és a nyaki területen sisakkal, vállal, de még alkarral sem.

Nem támadható az új idényben a rúgójátékos az elrúgás, és a visszahordás alatt, az elkapó az elkapás pillanatában, ha még nincs felkészülve a szerelésre, és a kickoff, vagy punt visszahordó, amíg a labda a levegőben van.

Egy márciusi ülés során született még egy lényeges változtatás. A 30 yardos kickoff pontot előretolták a 35 yardos vonalra. Ezáltal a tulajdonosok szintén a visszahordók épségét próbálják meg védeni, mivel az ellenfél célterülete így 70 helyett, 65 yardos távolságban lesz. Így próbálják kiharcolni a több touchbacket, ezáltal elkerülni a visszahordások okozta súlyosabb sérüléseket. Viszonyításképpen, a 2010-es szezonban a kickoffok 16%-a jutott el az end zone-ba. Nick Folk, a New York Jets rúgójátékosa karrierje során 81 kezdőrúgást végzett el, amiből 18 landolt az end zone-ban. A statisztikai adatokat figyelembe véve, plusz 5 yardot hozzáadva a távolságokhoz, a 81 rúgásából 36 került volna célterületen belülre.

A védőjátékosok hozzáállását a módosításokhoz, jól érzékelteti a Pittsburgh Steelers játékosának, James Harrisonnak nyilatkozata: „A legutóbbi módosítások után, most már teljesen biztos vagyok abban, hogy akik az NFL szabályait alkotják, idióták.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik