Sport

A kézilabda lenyomja a Híradót az MTV-ben

A június 5-i Németország-Magyarország női kézilabda vb-selejtezőt az m1 közvetíti élő adásban, 18.30 órakor, a mozdíthatatlannak tartott esti Híradó műsorsávjában.

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke az esztendő legfontosabb, magyar vonatkozású sportesemények tartja a balingeni Németország-Magyarország női kézilabda vb-selejtezőt (a visszavágót június 11-én játsszák, Győrben).

„Elementáris sikerként, sportágunk elismeréseként éljük meg, hogy a balingeni összecsapást június 5-én, 18.30 órai kezdettel az m1-en nézhetik a szurkolók, egyenes adásban. Olyasmi történt, amire nem sok példa akad a köztelevízió történetében: a kézilabdameccs kedvéért elmozdították a fél nyolcas tévéhíradót” – mondja Sinka.

A visszavágót az m1 és az eredeti jogtulajdonos SportKlub egy időben sugározza, 17.30-as kezdettel. További, komoly érdeklődésre számot tartó kézilabda-események a közeljövőben: Bosznia-Hercegovina-Magyarország és Magyarország-Észtország férfi Eb-selejtezők. Előbbit Visokóból június 8-án, 20.15-kor az m1, utóbbit Gyöngyösről június 12-én, 12.15-kor az RTL Klub adja, élő egyenes adásban.

„Az természetesen elképzelhetetlen volt, hogy az RTL Klub valamelyik esti szappanoperáját vagy valóságshow-ját eltolja a kedvünkért, viszont a csatorna bármely időpontban nagy nézettséget produkál, ezért mentünk bele a gyöngyösi összecsapás ebédidőben történő sugárzásába” – magyarázza Sinka, aki azt is elmondta, hogy a decemberi, brazíliai női világbajnokságot a Sport TV, a szerbiai férfi Eb-t, illetve az őszi női Eb-selejtezőket az m1 közvetíti – azaz domináns szerepet élvez a köztelevízió.

A hátteret Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója világította meg.

„Abból indultunk ki, hogy a közcsatornák – az MTV és a Duna Televízió – nézettsége nem verdesi az eget. Következésképpen olyan tartalmat kell produkálnunk, amelyre odafigyel a néző. Statisztikai tény: az elmúlt időszakban két olyan műsor volt, amellyel meg tudtuk verni a nagy kereskedelmi tévéket: a kétfordulós magyar-holland labdarúgó Eb-selejtező, illetve az Eurovíziós dalfesztivál Düsseldorfból. A német-magyar női kézilabda-meccseket olyan eseményeknek tartom, amelyek ugyancsak odaültethetik a nézőt a televízió elé” – vélekedik Szabó, aki roppant rámenős MTVA-sportfőszerkesztőt, Riskó Gézát dicséri, amiért sikerült elérni a fél hetes kezdési időpontot az m1-en, a Híradó rovására.

A kommunikációs szakember a csapatsportokban látja azt a televíziós tartalmat, amellyel áttörést érhet el a köztelevízió.

„A futball, a kézilabda, a vízilabda, s idővel – reményeim szerint – a jégkorong és a kosárlabda is jelentős nézettséget produkálhat, olyan, hagyományosan magyar egyéni sportág, mint a kajak-kenu mellett. Minden, ami kapcsolatban van az olimpiával – s az olimpiáéra kvalifikáló kézilabda-világbajnokság selejtezője is ilyen -, megmozgatja a magyar néző fantáziáját” – állítja Szabó.

A kommunikációs igazgató dicsérte az RTL Klub, illetve a Sport Klub vezetőinek konstruktív szemléletét.

„Könnyen megegyeztünk velük, nem túl nagy összegért átengedték a német-magyar női kézimeccs sugárzási jogát, amelyben nyilván az is közre játszott, hogy este fél hétkor amúgy sem tudták volna műsorra tűzni, legfeljebb a SportKlubéra. De már akkor is előzékenységről tettek tanúbizonyságot, amikor az Eurovíziós dalfesztivál elől kitértek a Csillag születik tehetségkutató műsorukkal, azaz nem támasztottak konkurenciát” – mutatott rá Szabó.

Egy kézben a sportadások
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) önálló jogi személy, elkülönített vagyonkezelő- és pénzalap, melynek „A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról” szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (médiatörvény) szerint rögzített feladata a közszolgálati médiaszolgáltatás, a Közszolgálati Közalapítvány, a közösségi médiaszolgáltatások, a közszolgálati médiaszolgáltatók szervezeti átalakításának támogatása, a közszolgálati célú műsorszámok gyártása és támogatása, az elsőként filmszínházban bemutatásra szánt filmalkotások és a kortárs zeneművek támogatása, az Archívum és egyéb vagyonának gondos kezelése és gyarapítása, valamint az ezekhez kapcsolódó egyéb tevékenységek támogatása, illetve elvégzése.
A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda (Hírcentrum) rovatai, szerkesztőségei tematikus alapon közös főnök alá tartoznak, az MTVA sportfőszerkesztője 2011. április 8. óta Riskó Géza. Riskó munkába állása óta eltűnőben vannak a párhuzamos struktúrák, egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy „keresztbe” dolgoznak a különböző közszolgálati elektronikus médiumok munkatársai, nem szükséges immár ugyanarra az eseményre három-négy stábot, illetve tudósítót kiküldeni.
Ezzel párhuzamosan egyre növekszik a nívós sportesemények jelenléte a közmédiumokban, ennek legszembetűnőbb példája a komoly nézettséget generáló Magyarország-Hollandia, illetve Hollandia-Magyarország labdarúgó Eb-selejtezők közvetítése volt. A következő szezonban már a Magyar Televízió képernyőjén is feltűnnek bajnoki mérkőzések, s terveink szerint közvetítik a magyar válogatott találkozóit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik