Sport

Ez várhat a magyarokra a kézi BL-ben

A bajnok MKB Veszprém a második, az ezüstérmes Pick Szeged az ötödik kalapból várja a Bajnokok Ligája főtáblájának június 28-i sorsolását.

Az Európai Kézilabda Szövetség még az idei szezon vége előtt elkészítette a 2011-2012-es férfi kézilabda Bajnokok Ligája kiemelési sorrendjét. Az már biztos, hogy a bajnok bakonyiak nem kerülhetnek össze a horvát CO Zágrábbal, a dán Köbenhavennel és a most még ismeretlen szlovén bajnokkal. Az ezüstérmes Tisza-partiak nem találkoznak az első szakaszban a dán Silkeborggal, a bosnyák Szarajevóval és az első selejtezőcsoport győztesével.

Az MKB Veszprém tavaly az első kalapban kapott helyett, idén azonban kiszorult onnan a Mocsai-csapat. Most a német Hamburg, a spanyol Barcelona, az orosz Csehovszki Medvegyi és a francia Montpellier került az elit „osztályba”, így e gárdák valamelyikével találkoznak a mieink a sorozat elején. A veszprémiek számára a legboldogítóbb talán az lenne, ha összekerülnének az elmúlt két év mumusával, a Barcelonával. A katalánok kétszer is kiverték az egyenes kiesési szakaszban Iváncsikékat, emiatt kellemesebb lehet velük összefutni az első fázisban és a ki-ki mérkőzések során valamivel könnyebb ellenfelet kapni. A szegediek célja jövőre is a csoportból való továbbjutás lehet, ahogy az idei szezonban sikerült is ez a bravúr.

A Bajnokok Ligája csoportköre 2011. szeptember 28-án kezdődik és 2012. február 26-án ér véget. A hatos csoportokból az első négy jut az egyenes kiesési szakaszba, amely a nyolcaddöntővel illetve a negyeddöntővel folytatódik. A következő kiírás Final Four-ja 2012. május 26-án és 27-én lesz megrendezve.

A kiemelés a hétvégi BL-döntő végeredményétől függően még változhat. Ha a Hamburg vagy a Löwen nyeri a legrangosabb európai klub trófeát, abban az esetben a Bundesliga 4. csatlakozhat jövőre az elit-ligához. Ha a németek buknak, és spanyol diadalt láthat a kölni közönség, akkor a hispán bajnokság dobogójáról éppen lemaradt csapat indulhat a következő kiírásban.

A férfi Bajnokok Ligája kiemelése

1. kalap: Hamburg(német), Barcelona(spanyol), Csehovszki Medvegyi(orosz), Montpellier(francia)
2. kalap: MKB-Veszprém, CO Zagreb(horvát), AG Köbenhavn(dán), szlovén bajnok (Gorenje Velenje/Cimos Koper)
3. kalap: német 2. (Kiel/Löwen/Berlin), Ciudad Real(spanyol), Constanta(román), svájci bajnok (Schaffhausen/Winterthur)
4. kalap: Szentpétervár(orosz), Chambéry(francia), német 3. (Kiel/Löwen/Berlin), Ademar León(spanyol)
5. kalap: Pick-Szeged, Bjerringbro-Silkeborg(dán), Boszna Szarajevó(bosnyák), 1. selejtezőcsoport győztese
6. kalap: szabadkártyás selejtezőcsoport győztese, 2. selejtezőcsoport győztese, 3. selejtezőcsoport győztese, 4. selejtezőcsoport győztese

A selejtezőtornákon a korábbiakkal ellentétben a csapatok nem körmérkőzéses alapon döntik el a sorrendet, hanem kétnapos torna keretében előbb az elődöntőket bonyolítják le, majd ezeknek a győztesei játsszák a döntőket. A selejtezőcsoportok élén végzettek jutnak fel a BL főtáblájára.

A selejtezőcsoportok kiemelése

1. kalap: lengyel bajnok, svéd bajnok, macedón bajnok, szlovák bajnok
2. kalap: bajnok, fehérorosz bajnok görög bajnok, izlandi, norvég bajnok
3. kalap: ukrán bajnok, osztrák bajnok, szerb bajnok, portugál bajnok
4. kalap: török bajnok, montenegrói bajnok, olasz bajnok, izraeli bajnok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik