Sport

Gyémánt Liga: legyőzték az egyeduralkodót

A 2004-es olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang nagyszerű formában kezdte meg az idei szabadtéri szezont a sanghaji atlétikai Gyémánt Liga-viadalon.

Liu Hsziang egészen kiváló idővel, az elmúlt időszak egyeduralkodóját, az amerikai David Olivert is legyőzve lett első a 110 méteres gátfutás során. A 2008-tól súlyos sérülésekkel bajlódó kínai világsztár a szélcsendben rendezett viadalon 13.07 mp-cel a világ idei legjobbját érte el, de az igazi meglepetés az volt, hogy nagyon könnyedén győzte le Olivert (13.18 mp), aki az elmúlt másfél évben szinte minden versenyét megnyerte, s tavaly 12.89 mp-cel, két századra megközelítette a világcsúcsot.

A kínai nagyvárosban a két klasszikus sprintszámot, a férfi és női 100 métert Jamaica “büszkeségei”, Asafa Powell és a női 200 kétszeres ötkarikás aranyérmese, Veronica Campbell-Brown nyerte meg, mindketten jó, de nem kiugró eredménnyel (9.95 mp, illetve 10.92 mp) lettek elsők. Utóbbi győzelmének értékét ugyanakkor növeli, hogy sikerült maga mögé utasítania a világranglista-vezető (10.86 mp) amerikai Carmelita Jetert (10.95 mp).

A nap talán legjobb versenyét a férfi 3000 akadály hozta, melyen az olimpiai címvédő kenyai Birmin Kiprop Kipruto óriási hajrával győzte le honfitársát, Paul Kipsiele Koech-t.

Kipruto 8:02.28 perces ideje a világ idei legjobbja, csakúgy mint a finn Tero Pitkamaki 85,33 méteres gerelyhajító, az ausztrál Mitchell Watt 8,44 méteres távolugró, a kenyai Nixon Kiplimo Chepseba 3:31.42 perces 1500 méteres, valamint a nőknél honfitársa, Vivian Jepkemoi Cheruiyot 14:31.92 perces 5000-es, illetve a jamaicai Kaliese Spencer 54.20 mp-es 400 gátas eredménye.

Gebrselassie és Felix ragyogott a manchesteri esőben

A vasárnapi manchesteri atlétikai gálán a két legnagyobb sztár, az etióp hosszútávfutó Haile Gebrselassie és az amerikai vágtázó Allyson Felix a várakozásnak megfelelően nagyszerű teljesítménnyel rukkolt elő és fölényesen nyerte számát.

A maratonfutás világcsúcstartója eddig háromszor, többek között tavaly és tavalyelőtt is első helyen ért célba a hagyományos 10 km-es utcai viadalon, s ezúttal sem okozott csalódást, 28:10 perces idővel, a második Chris Thompsont 11 mp-cel legyőzve végzett az élen.

Felix hasonlóan magányosan ért célba, ez azonban az ő esetében sokkal szokatlanabb, mivel 200 méteren szakította le riválisait, köztük a 400 olimpiai és világbajnokát, a brit Christine Ohuruogut. Az amerikai sprinter a különleges, kanyar nélküli 200-at 22.12 mp alatt “zavarta le” az esős időben, ami minden idők legjobbja egyenes pályán, ám a szél a megengedettnél erősebb, 2,6 m/mp-es volt.

A hagyományos, egy kanyarral nehezített 200 m háromszoros világbajnoka tavaly kisebb szélben 22.55 mp-et futott az angliai városban, ami minden idők legjobbjának számít.

A viadal utolsó száma a férfiak egyenes 150 métere volt, melyen az amerikai Tyson Gay tulajdonképpen az órával, s a jamaicai Usain Bolt két éve ugyanitt futott rekordjával versenyzett, a csúcs megjavítása azonban nem sikerült. A 2007-es világbajnokság háromszoros aranyérmese a rendkívül rossz időjárási körülmények között 14.51 mp-et futott, 16 századdal elmaradva Bolt eredményétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik