Sport

Budapesten rendezik a 2014-es vízilabda Eb-t

Döntött a kontinentális szövetség (LEN), a magyar főváros adhat otthont a 2014-es női és férfi vízilabda Európa-bajnokságnak.

A LEN vezérkara, a Büro titkos szavazással döntött a magyar főváros mellett a fő riválissal, Isztambullal szemben. Ezt Gyárfás Tamás, a LEN magyar alelnöke tudatta az MTI-vel a végrehajtó bizottsági ülés színhelyéről, az izlandi fővárosból, hozzátéve: “a vetélytárs törökök legerősebb érve az volt, hogy a magyarok az elmúlt öt évben négy úszó Eb-t rendeztek, ideje lenne végre másnak is teret kapnia”.

“Egyelőre csak biztató választ kaptak: talán majd legközelebb” – mondta el a vb-tag Gyárfás, aki elárulta, hogy a voksoláskor két tartózkodás és három ellenszavazat mellett 11-en támogatták Budapestet.

“A magyar sportdiplomácia igazi csapatmunkát mutatott be ezen az ülésen, hiszen mindenki tette a maga dolgát” – reagált az MTI megkeresésére Martin György, a honi sportági szövetség elnöke. “Gyárfás Tamás ügyesen mozgatta a szálakat, dr. Salamon Ferenc, a LEN örökös tagja pompás háttérmunkát végzett, a Magyar Vízilabda Szövetség pedig nagyszerű prezentációt állított össze és nagy sikerrel mutatta be. Ennek a csapatmunkának az eredménye, hogy 2014-ben negyedszer rendezheti meg a magyar főváros az öreg kontinens legjobb vízilabdázóinak találkozóját.”

1926-ban, az akkor újonnan átadott Császár uszodában kezdődött a vízilabdát kezdettől a programjában szerepeltető vizes Eb-k sorozata, 1958-ban a Hajós Alfréd uszodában zajlottak a mérkőzések, és ugyanott bonyolították le már “szólóban” a 2001-es férfi és női vízilabda Európa-bajnokságot is. A kontinensversenyeket 1997-ig rendezték közösen az úszókkal és műugrókkal.

A reykjavíki LEN-fórumon döntöttek arról is, hogy a 2012-es úszó- és műúszó Eb-t a belgiumi Antwerpen, a műugrót a hollandiai Eindhoven, a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot pedig a franciaországi Chartres rendezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik