Sport

Bejött a svédeknek a bunkerhoki

Svédország 5-2-re legyőzte a címvédő Csehországot az A csoportos jégkorong-világbajnokság elődöntőjében.

Az első harmadban a svéd válogatott a védekezés magasiskoláját mutatta be. Ugyan a csehek próbálkoztak több kapuralövéssel, ezek többnyire nem kijátszott helyzetek után érkeztek, Viktor Fasth pedig hozta a tőle megszokott magabiztos formát a ketrec előtt.

Fordulás után aztán mégis a címvédő szerzett vezetést, egy belőtt korongra Elias reagált a leghamarabb. Nem örülhettek sokáig a csehek, pár perc múlva a meccs első (!) kiállítását Patrik Berglund használta ki. Kisvártatva már a vezetést is megszerezték a svédek, Mikael Backlund életerős lökete talált utat a hálóba Odnrej Pavelec kapus válla felett – a vb egyik legszebb gólja volt. A sárga-kékeknek még az is belefért ebbe a harmadba, hogy Loui Eriksson révén kihagyjanak egy büntetőt az utolsó percekben.

Svédország előnye tudatában a cseh támadásokra, és ezáltal az ellenfél kinyílására várt a harmadik harmadban – ez bejött nekik. Előbb egy három az egy elleni kontrát értékesített Jimmie Ericsson, majd miután elmaradt egy fújás a svéd kapu előtt, Marcus Kruger tuszkolta át a korongot Pavelec alatt.

Szinte postafordultával szépítettek a csehek, Jakub Voracek küzdött nagyot a palánk mellett a pakkért, passzából Elias köszönt be. Ez is kevésnek bizonyult, miután a címvédő levitte a kapust, Berglund állította be az 5-2-es végeredményt.

Svédország jutott be elsőként a szlovákiai A csoportos jégkorong-világbajnokság döntőjébe, az ellenfél a finn-orosz csata győztese lesz.

Eredmény – A csoportos világbajnokság, elődöntő
Csehország – Svédország 2-5 (0-0, 1-2, 1-3)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik