Sport

70 éve várták az aranyat Fehérváron

Az 1941-ben Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven alapított klub az 1942-43-as szezonban nevezett először a megyei bajnokságba, majd 15 esztendővel később már az NB II-be adta le jelentkezését. 1967-ben avatták fel a még mindig a csapat otthonául szolgáló Sóstói Stadiont, majd egy évvel később az élvonalban debütált a koronázóvárosi gárda.

Ez a szezon nem sikerült túl jól, kiesés lett a vége, azonban egyből visszaverekedte magát a csapat az NB I-be, majd Kovács Ferenc edzősködése alatt stabil középcsapattá vált az ekkor már Székesfehérvári VT néven futó együttes.

Első ízben az 1975-76-os bajnokságban jutott közel az aranyhoz a Vidi, azonban- igen véleményes körülmények között – csak a második helyre ért oda Fehérvár büszkesége, a Ferencváros zárt az élen. Ekkor már a csapatban rúgta a bőrt a tragikus sorsú Májer Lajos.

Az 1983/84-es szezonban a harmadik helyen zárt az együttes, ez pedig azt eredményezte, hogy a Videoton indulhatott az UEFA-kupában. A Vidi a Dukla Prahát, a PSG-t, a Partizan Belgrádot, a Manchester Unitedet, a Zeljeznicart is búcsúztatta, majd a döntőben a hazai 3-0-ás vereség után idegenben 1-0-ra legyőzte a Real Madridot – második lett a csapat. A magyar bajnokságban ismét bronzérmes következett, az európai kupaszereplés azonban jóval kurtábbra sikerült, majd bekövetkeztek a szűk esztendők és az 1998-99-es szezon végén kiesett a csapat az élvonalból.

Egy nagy győzelem Madridban – a többi közt Disztl Péter, a jelenlegi kapusedző főszereplésével:

Csank Jánossal visszajutott a Videoton, majd az edzőkeringő után végül 2006-ban tűnt úgy, ismét sínen a csapat: Magyar Kupa-győzelem és bronzérem lett a termés Csertői Aurél irányításával.

Az elkövetkező időszak a pénztelenségről szólt, gyakorlatilag csődbe is ment a klub, de Garancsi István megmentette a piros-kékeket. A rá következő évben Ligakupa-siker jelezte, hogy valami alakulóban van Sóstón, ezt a címet a következő szezonban sikerült megvédeni. A 2009-10-es bajnokságban úgy tűnt, révbe érhet a gárda, azonban a sorozatos botlások és a Debrecen remek tavaszának következtében ezüst lett vége.

A nyáron megerősítették a keretet, majd miután az Európa Liga selejtezőjében korán elvérzett Mezey György legénysége, a hazai sorozatok kerültek előtérbe.

A Kaposvár 3-1-es legyőzésével aztán 2011. május 11-én bekövetkezett az, amire legalább hetven éve vártak Székesfehérváron: bajnok lett a Videoton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik