Sport

Tóth Krisztina: cél az egyéni olimpiai kvóta

Rotterdamban vasárnap megkezdődik az egyéni asztalitenisz-világbajnokság, ahol egyenes ágon lehet a londoni olimpiára jutni.

A hollandiai világeseményre öt magyar pingpongos utazik: Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina, valamint Jakab János és Kosiba Dániel képviseli hazánkat. A legutóbbi világverseny jól sikerült a mieinknek, hiszen a moszkvai csapat-vb-n a hölgyek a 7., a fiúk a szenzációs 8. helyet szerezték meg.

Beharangozó írásunk első részében a hölgyek esélyeit taglaljuk, melyhez segítségül hívtuk a jelenkor legsikeresebb magyar versenyzőjét, Tóth Krisztinát, aki a Kroppachhal ebben az évben is megnyerte a Bundesligát:

„Ugyan párosban mindig több eséllyel indul az ember, most az egyéni sorozat lesz fontosabb, hiszen biztosíthatjuk olimpiai részvételünket egy jó szerepléssel. A vb után ugyanis lezárják a világranglistát, és kiderül, ki jut ki egyenes ágon Londonba. Ez az első 28 versenyzőt jelenti, de nemzetenként csak két-két főt. Így hiába van az első 15 között 10 kínai, csak ketten jutnak ki” – mondta érdeklődésünkre Tóth Krisztina, aki jelenleg a 35. a ranglistán, így szinte biztosan ott lesz a játékokon. „Gina és Petra is Berlinben játszik már, jót tett nekik, hogy kiigazoltak, profibb lett a gondolkodásuk. Úgy érzem, jól megy nekik a játék, kemény dolog viszont, hogy egymás ellen (is) küzdünk” – tette hozzá.

Tóth Krisztina és Póta Georgina 16. kiemelt a páros mezőnyben:

A női egyesben 128-as főtábla lesz, de rekordnak számít, hogy több mint 300-an indulnak Rotterdamban. A selejtezőkön nem kell részt vennie a mieinknek, mindhárman a 64 kiemelt között vannak. Két éve Tóth a 16 között fejezte be a vb-t, a többiek az első kör után búcsúztak, párosban Tóth és Póta legutóbb nyolcaddöntős volt (most a 16. kiemelt páros az övék).

„A többiekkel azt számoltuk, hiába van 64 kiemelt, akit nem kaphatunk, a 65. is lehet erős játékos, akár honosított ázsiai. Néhány éve még az első két forduló könnyebb volt, most már ez nem igaz. Ami a párost illeti: mostanában keveset játszottunk, de a pesti összetartáson jól ment a játék Ginával, örülnék, ha tudnánk menni egy-két kört” – fejezte ki reményeit a Sport24.hu kérdéseire Tóth Krisztina.

A világbajnokság egy nemes gesztus révén különös lesz a magyar válogatott számára. A Nemzetközi Asztaltenisz Szövetség felkérésére minden kontinensről egy-egy nemzet sportolói „Wasurenai 3.11” (“Nem felejtjük 3-11-ét”) feliratú mezben szerepelnek majd, Japán természeti katasztrófájára utalva, és együtérezve az áldozatokkal. Európát Magyarország képviseli majd a kezdeményezésben.

Női résztvevőink versenyszámonként:
Egyes: Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina
Páros: Póta Georgina, Tóth Krisztina
Vegyes páros: Jakab János, Póta Georgina, valamint Kosiba Dániel és Lovas Petra
A selejtezők május 8-án, vasárnap elkezdődnek. A női egyes és páros 1. fordulóját kedden rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik