Sport

Rajt a Gyémánt Ligában

Pénteken Dohában kezdődik az atlétikai Gyémánt Liga második idénye, amelynek összdíjazása 8 millió dollár. Katarban Kővágó Zoltán is indul.

Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban összesen 14 állomás szerepel a versenynaptárban. A Gyémánt Liga-programjában 32 szám kapott helyet, ebből minden viadalon 16-ot rendeznek meg, kivétel London, ahol két nap alatt mind a 32 számra sor kerül.

Versenyenként 480 ezer dollár az összdíjazás, a győztesek 10 ezer dollárral gazdagodnak. Az első helyezett három, a második kettő, a harmadik egy pontot kap, a sorozat fináléjában pedig (szeptember 8-án, Zürichben és szeptember 16-án, Brüsszelben) duplázódnak a pontok. A számonkénti összetett győztes jutalma 40 ezer dollár lesz. Idén megválasztják a sorozat legjobbját is a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) tagjainak szavazata alapján.

A sorozat egyetlen biztos indulója magyar részről az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, akinek – a dohai verseny honlapja szerint – tíz ellenfele lesz. A Honvéd dobója 2010-ben győzött a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen – méghozzá 69,69 méterrel, ami tavalyi legjobbja volt – további három állomáson pedig másodikként végzett.

A 14 Gyémánt Liga-verseny:
május 6.: Doha (Katar)
május 15.: Sanghaj (Kína)
május 26.: Róma (Olaszország)
június 4.: Eugene (Egyesült Államok)
június 9.: Oslo (Norvégia)
június 11.: New York (Egyesült Államok)
június 30.: Lausanne (Svájc)
július 8.: Párizs (Franciaország)
július 10.: Birmingham (Nagy-Britannia)
július 22.: Monaco
július 29.: Stockholm (Svédország)
augusztus 5-6.: London (Nagy-Britannia)
szeptember 8.: Zürich (Svájc)
szeptember 16.: Brüsszel (Belgium)

Ajánlott videó